Het zien van een Trabant autootje roept warme en nostalgische herinneringen bij schrijver dezes op. In z'n (West) Berlin-periode, 1982/'83, zag hij de DDR-bakkies in grote getale over de Transitstrecke tussen Helmstedt en Berlin (vice versa) fahren. In der Arbeiter-und Bauernstaat goldt de Trabant als een familiewagen.
Het was destijds uitkijken geblazen op de snelweg door de DDR. Achter viaducten en bosschages stonden Vopo's die nauwlettend in de gaten hielden of er ook harder dan de toegestane 100 km/uur werd gereden. De Deutsche Volkspolizei (Duits voor volkspolitie) was de politie van de DDR. Een lid van de Volkspolizei werd Vopo genoemd (een lettergreepwoord). Wiki/Vopo. De Volkspolizei werd op 1 juli 1945 opgericht in de Sovjet-bezettingszone van Duitsland. De Volkspolizei had een belangrijke rol in de repressie in de DDR en viel onder het ministerie van Binnenlandse zaken. De leider van de toenmalige DDR, Erich Honecker, had een hekel aan 'het vrije westen' maar westerse valuta waren erg gewild.
Trabant was de naam van een serie automodellen van het merk Sachsenring uit de voormalige DDR. De naam is in 1957 gekozen na een prijsvraagnadat de auto eerst slechts onder zijn typeaanduiding verkocht werd. De naam is erg toepasselijk: enerzijds betekent het zoveel als 'maatje': veel mensen beschouwden hun Trabant als deel van hun familie. Anderzijds verwijst de naam naar Erdtrabant, oftewel satelliet. De auto moest tonen dat de DDR meeging in de technologische vooruitgang die in 1957 in de Sovjet-Unie de eerste satelliet leverde. Wiki/Trabant.Het was een fascinerende periode. Liep je door de stad (Berlijn), kwam je een tweeënhalf meter hoge muur tegen. Achter de muur liep een dodengebied, vluchtelingen werden hier rücksichtslos neergeknald. Op sommige plekken langs de muur stonden gedenktekens van mensen die al vluchtend het leven hebben gelaten. Teveel allemaal om over uit te wijden. Dit is Beijumnieuws.
Er pruttelt een oude Trabant door de straten van Beijum, een relikwie uit een bewogen periode van het naoorlogse centraal Europa.
Een uitdagend nummer van de West Duitse zanger/rocker Udo Lindenberg uit 1983 richting DDR-leider Erich Honecker wil ik de geïnteresseerde lezer niet onthouden. Lindenberg verdacht Honecker er van dat hij stiekem vanaf de wc naar de westerse radio luisterde (zoals veel mensen uit de DDR dat toentertijd deden). Der Sonderzug nach Pankow.
(Foto's afgelopen vrijdagmiddag gemaakt)
1 opmerking:
Wat een schitterend retro autootje !
Ja , wat we allemaal gezien en gehoord hebben kunnen we beter maar vergeten .
Het leven gaat door en er is zo veel moois .
Zoals dit autootje .
Een reactie posten