zaterdag 19 oktober 2013

VERGIFTIGDE HONDEN, ANGST OF REALITEIT?

Er kwamen gisteren de nodige apps en mails binnen, allemaal met als strekking: is het echt zo, zijn er echt honden vergiftigd, moeten we bang zijn? Steevast antwoordde de blogger: nee, je hoeft niet bang te zijn, ga lekker met je hond naar buiten, er is geen enkel spoor van welke giftsoort dan ook gevonden. Op verschillende plekken in de wijk zijn geplastificeerde flyers op bomen geprikt. Tot aan de balie van Dierenpraktijk Beijum toe wordt gewaarschuwd voor gif. 

Maar waarom eigenlijk? Dat lijkt een onnozele vraag, maar is dat ook zo? Gistermiddag stelde ondergetekende bij de balie van Dierenpraktijk Beijum de vraag of er daadwerkelijk vergiftigde honden zijn binnengebracht. 'Nee, dat is niet het geval.' Überhaupt geen hond die met het 'gifschandaal' in verband kan worden gebracht. Maar waarom hangen jullie dan een waarschuwende boodschap voor de balie? Zie bovenste foto, tweede 'poster' van links: Pas op gif! Hoe goed bedoeld ook, er werd geen gefundeerd antwoord gegeven. 'Er gaan geruchten in de wijk rond en we willen mensen waarschuwen.'

Geruchten. Dierenpraktijk Groningen heeft de laatste tijd een paar beroerde honden die in het Kardingerpark hebben rondgelopen binnengekregen en ze een braakmiddel toegediend. Heel vervelend, maar er is geen gif geconstateerd.

Is angst besmettelijk? Het lijkt er op. Niet alleen door angstige mond op mond-verhalen, kijk uit, ga niet met je hond naar Kardinge, maar ook door het gedrukte woord. Zie de flyers op de linker en rechter foto, er hangen er nog veel meer langs de rand van de wijk (deze twee hangen ter hoogte van de Kremersheerd). Zie ook de flyer die gisterochtend werd gepubliceerd. Er staat glashard op dat er honden zijn vergiftigd en dat er vergiftigd gehakt/vlees is gevonden. Terwijl dat niet zo is. Gewoon niet waar. Op de site van 112Groningen staat een bericht met als kop: 'Honden vergiftigd in park Noorddijk.' Ook dat is niet waar.

Het opvangen van de flyers zal allemaal goed bedoeld zijn, maar ze bewerkstelligen onnodige angst onder hondenbezitters. Er is meer reden om angstig van de inhoud die op de flyers staat gedrukt te worden, dan dat je bang moet zijn om je hond in het Kardingerpark uit te laten. Nogmaals, er is geen gif gevonden.
Vanaf het moment dat zeker is dat er met het spul is gestrooid, of dat er werkelijk gif door gehakt is gemengd en gevonden, wordt het een ander verhaal. Zo lang dat niet het geval is, kunnen Beijumers met een gerust hartt met hun hond richting Kardingerpark en de strook langs het Boterdiep (rechter foto) gaan.

5 opmerkingen:

emmy zei

Fijn dat er volgens die dierenartspraktijk geen gif is gevonden maar wat als de hondenbezitters nou eens niet gingen naar die dierenartspraktijk?

Wat als de vergiftigde honden nou bijvoorbeeld bij de dierenartsen van stad en wad zijn gebracht? Of misschien nog een andere dierenarts?

Ga zelf ook naar een andere dierenarts met mijn dieren.
Dus de conclusie dat het glashard geen gif is gevonden is niet correct. Je hebt alleen bij 1 dierenarts gecontroleerd tenslotte.

En je zegt zelf dat er verschillende malen beroerde honden zijn binnengebracht bij de dierenarts. Als er niks is gevonden waarom waren die dieren dan beroerd? Is er echt niks of heeft die dierenarts gewoon niks kunnen vinden omdat hij/zij niet verder heeft gekeken dan de neus lang is?

Dus het juiste verhaal is zover Johan weet is er geen gif gevonden.

Dus mensen wees gewoon voorzichtig en zorg dat je dier geen dingen van straat eet. Tenslotte wil je niet dat jou hond het bewijs wordt dat er daadwerkelijk gif gestrooid is. Het kan een broodje aap verhaal zijn maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Johan Fehrmann zei

Emmy,
zie ook het eerste bericht hierover, afgelopen donderdag.
Ik heb navraag gedaan bij TWEE dierenartsen. Beijum en Noorddijk (Stad/Wad).Hier is geen gif geconstateerd. Ook niet bij de Dierenambulance en de boswachter die goed contact heeft met de politie: geen gif.
Als dierenartsen, politie, dierenambulance en boswachter niks van gif afweten, wil dat toch wat zeggen.
Tot zover ik weet is er geen gif gevonden. Maar als genoemde instanties hetzelfde beweren, wil dat toch wat zeggen.
Als ik hondenbezitter zou zijn zou dat prettig nieuws zijn.
Daarmee wil ik niet zeggen gevoelens van angst en zorgen niet serieus te nemen. Het lijkt me zeer wenselijk dat Beijumers zorgeloos met hun hond het Kardingerpark in kunnen trekken. Maar m.i. moeten de feiten tot nu toe- geen gif- niet uit het oog worden verloren.

Anoniem zei

De maaginhoud van de beroerde honden is onderzocht en daarin zijn geen sporen van gif gevond

Anoniem zei

Mijn hondje heeft vandaag ook gekostst, misschien is er gewoon een virus?

Anoniem zei

Ik heb van meet af aan het hele bericht in twijfel getrokken. Volgens mij is er een grote kans dat het hele 'gerucht' de wereld is ingeholpen door iemand die een pesthekel heeft aan loslopende honden en alle hondenontlasting (waar ik zelf als hondenbezitter ook niet goed van wordt!!!!!) en die hiermee hoopt dat een iedere hondenbezitter de honden angstvallig aan de lijn zal houden. In principe een slim plan als dat het geval is, maar men is over het algemeen niet zo volgzaam.
Dus ja, ik weet het niet.