woensdag 2 oktober 2013

GROENE HART IS VITALE ECOLOGISCHE VERBINDING...

De werkzaamheden in het Groene Hart van de wijk baren minder opzien dan de werkzaamheden rond Plein Oost en Winkelplein West. Dat komt niet alleen omdat in de groenstrook door Beijum van overlast geen sprake is, het is er zo ontzettend rustig dat het amper een Beijumer opvalt. Het ecologisch maken van het Groene Hart gaat praktisch aan Beijum voorbij.

 Maar niet aan iedereen. Lezer Koos laat dagelijks vanuit de Bunnenaheerd z'n hond uit, hij stuurde onderstaande rechter foto (onderaan) op. Hij schreef erbij: Wat ze aan het doen zijn weet ik niet, maar dit is bij het hondenveldje, tussen de Bunnemaheerd en de Beijumkorf. Er zijn meer Beijumers die geen flauw benul hebben wat er allemaal in hun natuurgebied  gebeurd. De bedoeling is dat het natuurverstevigend en ecologisch moet worden. Meestal hou je je hart vast als 'de mens' zich met de natuur gaat bemoeien, normaal gesproken is de natuur erg zelfredzaam en krachtig genoeg van zichzelf. Maar hier wordt dezelfde natuur klaarblijkelijk gewantrouwd, er wordt ingegrepen. Nog even de foto rechtsonder, het lijkt wel alsof er een soort van strand wordt aangelegd. Maar dat kan het niet zijn, er is immers geen zwemwater in het Groene Hart. Waarschijnlijk wordt er een of andere fiets- of voetpad aangelegd. Op de linker foto is een stuk fietspad te zien dat nieuw tussen de Schooltuin en de Bentismaheerd is aangelegd. Op de rechter foto is te zien dat er loopbruggetjes over een brede sloot zijn gelegd. Alle foto's zijn gisteren gemaakt.

Waarvoor is dit toch allemaal? Op de site van de gemeente Groningen staat het antwoord. Let op, dit is niet voor de gewone burger bestemd en zeker niet voor de gewone simpele lezer, maar uitsluitend voor de academici en biologen onder ons. Het gaat eerst over de hinderlijke onderbreking tussen de stad en Beijum, de ringweg: De radiale ecologische ontsluiting van de stad wordt door de ringweg gebarricadeerd. En dan het grote doel van dit alles, hou u vast: Genetische uitwisseling dan wel beweging veroorzaakt door klimaatsverandering vragen om vitale ecologische verbindingen.


Het tracé van de Oostelijke Ringweg wordt als een groene vallei aan de oostkant van de stad beschouwd. De bermen en taluds met aansluitende groengebieden vormen een belangrijk onderdeel van de door de raad vastgestelde Stedelijke Ecologische Structuur. Tegelijkertijd vormt de weg een barrière in de mogelijkheden voor dieren om van oost naar west te bewegen; de belangrijke zogenaamde radiale ecologische ontsluiting van de stad wordt door de ringweg gebarricadeerd. Ook de wijkontsluitingswegen van Beijum en De Hunze in dit deeltracé vormen een barrière en maken het bewegen in noordelijke en zuidelijke richting vrijwel onmogelijk. Genetische uitwisseling dan wel beweging, veroorzaakt door klimaatsverandering vragen om vitale ecologische verbindingen. Belangrijke te verbinden groengebieden in dit tracé zijn de Boterdiepzone, de Groene Long Beijum, de Zuidwending, de Hunzezone en zogenaamde Groene Scheg en het groen- en recreatiegebied Kardinge. Groningen.nl

Is het de lezer duidelijk? Dat genetische uitwisseling veroorzaakt door klimaatsverandering vraagt om vitale ecologische verbindingen? Er moet door dieren van noord naar zuid bewogen kunnen worden. En het liefst ook van oost naar west. De nieuwe op- en afritten bij kruispunt Beijum-Zuid zorgen er extra voor dat deze radiale ecologische ontsluiting van de stad nu nog meer wordt gebarricadeerd.
Meestal breekt de mens vitale natuurgebieden af. Maar gelukkig worden in Beijum en omstreken vitale ecologische verbindingen aangelegd...

Geen opmerkingen: