zondag 27 oktober 2013

EEN CLOWNSWORKSHOP IN DE WIERSHOECKHet was een lazy sunday-afternoon in het Groene Hart van de wijk. Jammer dat de After tea-party in het Trefpunt vanmiddag nog niet los was. Zie de eerder vandaag gepubliceerde aankondiging voor de komende zondag, een beetje -lazy- leven in de brouwerij op zondag in Beijum is niet verkeerd. Een fietstochtje bracht me vanmiddag zo'n 100 meter verder op, het hek van de Wiershoeck stond open. De bruin rode bladeren dansten hun herfstdans op de Beijumerweg, de wind zwiepte de hoge boomtoppen heen en weer. Tijdens het typen van dit bericht joelt de wind om het huis. Gaat het stormen?
Dat is ook zo, zie een blogbericht van vier weken geleden, elke laatste zondag van de maand is er een keerkring-ruildag in de Wiershoeck. Vandaag was het weer zover.
De natuur, het Groene Hart van de wijk, ademde een sfeer van vergankelijkheid, loslaten en doodgaan (van de bladeren) uit. Wat kun je je toch nietig voelen ten opzichte van de natuur, en dat vooral als een naderend stormfront begint aan te wakkeren. Moet dit nou een zwaar-op-de-hand blogbericht worden? Nee, dat hoeft niet, een beetje spelen met de gevoelens van vergankelijkheid en andere menselijke gevoelens/emoties kan ook.

Bij binnenkomst in de Wiershoeck liepen een achttal mensen vanaf de trap naar beneden. Wat hebben ze boven uitgevreten? "We hebben aan een clownsworkshop meegedaan." Een clownsworkshop. Is dat iets om vrolijk van te worden? Bij schrijver dezes roept het herinneringen op aan het bekende nummer van Ben Cramer: hij was maar een clown. Het kan aan hem liggen, maar het woordje 'maar' verhoogt de feestvreugde niet. Maar ja, een clown is niet alleen maar lolbroek. Droefenis, lol, verdriet uitbeelden hoort ook bij de clownsrol, wie zal het zeggen, geeft een clown het menselijk tekort een aanvaardbaar en relativerend uiterlijk?

Natuurlijk wilden de clownsdocent en een cursist wel even op de foto. Zie de drie afbeeldingen. Links ziet u clown Fratso, rechts een cursist waarvan me de naam is ontschoten. Wat kwamen ze hartelijk, echt en sympathiek over. Fratso geeft clownsles en je kunt hem ook inhuren. Wat schrijft hij op z'n clowns-site?
Mijn naam is Fratso: een clown, die kan kijken, luisteren, lachen, reageren op reacties van het publiek, kleine dingetjes laten gebeuren, een hand in een mouw, eruit, er weer in, verlegen zijn, schrikken, verbaasd zijn, trots, boos zijn, moe,verdrietig zijn, huilen, muziek, confetti, een ballon, een stoel, een doek, een trap, een stuk w.c.papier, vallen. Dat is optreden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Opnieuw een leuk verslag van de Keerkring en de activiteiten van het LETS-café op zondag.