Het ziet er niet uit. Begrijpelijk dat kinderen daar van schrikken, een in principe innemend dier dat behoort tot een beschermde diersoort lag daar maar overleden en respectloos aan de kant van de weg, locatie Froukemaheerd: De egel (Erinaceus Europaeus) is in de Nederlandse Flora en Faunawet opgenomen als beschermde diersoort.*
Is er een auto half overheen gewalst? Een fietser? Of was toch de roofdier poes of kat in het spel? Hoe lang ligt het daar al?
Toch maar even de sociale plicht vervullen. Zoiets kun je toch niet laten liggen? Een aardige man aan de andere kant van de telefoonlijn nam op. Dierenambulance Groningen. Of ze even met de ambulance langs konden komen om de dode egel uit het straatbeeld van Beijum te verwijderen? "We hebben het momenteel erg druk, zou u het dier zelf even in een vuilnisbak kunnen gooien?" Ondergetekende vroeg onnozel: 'In de zwarte of groene bak? ' Vanzelfsprekend, het stoffelijk overschot van de egel moest in de groene bak.
Nee, geen denken aan om er weer heen te lopen, de bloederige egel in een plastic zak te stoppen om het vervolgens thuis in de groene bak te kieperen. Het idee al, zo'n dood dier al stinkend in je eigen biobak te moeten gooien.Om hem in de loop van de verdere week te moeten begraven onder de bananenschillen, verrotte bananen en overblijfselen van bloemkool, broccoli of beschimmeld brood. Gatver.
Toch nog maar even terug gefietst en aangebeld bij het dichtstbijzijnde huis. 'Er ligt een dode egel naast u huis, het is geen gezicht, kan die bij u in de biobak?' Je kunt zoiets altijd vragen, stel dat iemand het geen punt vindt?
De eigenaar van het huis gebruikte z'n verstand. Na een blik op de dode egel liep hij naar z'n schuur, pakte een schop (spade) en begroef het dier tussen de dichtstbijzijnde herfststruiken onder de klei. Zie foto rechts.
Toevalligerwijs vorige week in het nieuws op www.dvhn.nl:
De stad zal zich blijven bekommeren om kwetsbare dieren. Dat antwoordt het college van B en W op raadsvragen over het schrappen van de subsidie voor het Dierenopvangcentrum Groningen in 2015. Opvang van dieren is een wettelijk taak van de gemeente. Die taak wordt nu uitgevoerd door drie instellingen: de Dierenbescherming, de Dierenambulance en het Dierenopvangcentrum. Het college wil alle dierenopvang en transport bij één partij onderbrengen. Dat zou efficiënter zijn en daarmee ook goedkoper. In 2014 wil het college dit idee samen met de drie instellingen uitwerken.
5 opmerkingen:
Prachtig dat kinderen meeleven met deze dode egel .
Met een DODE egel,MEELEVEN???
Ja , ze zijn nog echt gevoelig voor leven en dood ,en als ze niet al te veel kapotgemaakt zijn , blijven ze dit hopelijk hun leven lang voelen .
Als ze al lang achter de geraniums zitten zullen ze nog altijd schrikken van de mensen die zonder omkijken een dier doodrijden .
Heerlijk, er zijn nog gewone mensen die praktisch reageren. Gewoon begraven in het gemeenterijk. Hulde.
Gemeenterijk ?
Een reactie posten