maandag 21 oktober 2013

ONTWIKKELING WINKELPLEIN WEST (36)


De foto's die u ziet zijn donderdagmiddag gemaakt. Wat een timing rond de bouw van de nieuwe Lidl op West. Windkracht zeven met hoospartijen,  die dag, bepaald geen weer om buiten te werken. De buitengevels zijn dan nog wel niet volledig aangebracht, zie foto's, wel konden en kunnende werklieden zonder last te hebben van weersinvloeden binnen werken.
Eerst de bovenste foto. U ziet de doorgang vanaf de bussluis naar het winkelplein. Ik weet niet hoe lezers het ervaren, maar de gang komt ruimer over dan dat enkele maanden geleden uit de bouwtekeningen was op te maken. Het wordt naar schatting vierenhalf meter breed. Maar de doorgang kan wel een beetje unheimisch over komen en dat vooral als het donker is. Precies in het midden rechts is de pinautomaat te zien. Wie gaat daar om elf uur 's avonds "geld staan pinnen? Elk nadeel heeft weer z'n voordeel, een ramkraak met de auto is hier uitgesloten.

Op de linker foto is de schuifdeur-ingang van de nieuwe supermarkt te zien. Via een spekgladde loopplank liep de blogger naar de deur. Die ging nog niet vanzelf open maar met de vingers lukte het aardig. Binnen liepen een stuk of zes mannen op de betonnen vloer rond waarvan drie in een witte pak met een soort van koksmuts op. De hele uitgestrekte ruimte oogde leeg en kaal. Wat waren ze aan het doen? Even een foto maken heren? Het antwoord klonk resoluut en niet onvriendelijk, maar wel geheel conform de gesloten cultuur binnen het concern Lidl: "Nee." Dat was jammer, wat waren de witte pakjes en de andere werklieden toch in Godsnaam aan het uitspoken? Een gesprek was niet mogelijk.

Op de rechter foto is de noordkant van het winkelplein te zien. Naast de kapper zijn vier weken geleden twee houten planken getimmerd n.a.v. de plofkraak. Ze harmoniëren op een bepaalde manier met de planken die verderop tegen de toekomstige gevel van de Duitse grootgrutter zijn getimmerd.

Het roept associaties op met Oud en Nieuw in Beijum. Over een week of tien, op oudjaarsdag, zullen de planken hier ook weer voor de winkelruiten worden getimmerd. En helemaal achterin de gang die op de bovenste foto is te zien zal weer een zeecontainer worden geplaatst.
Maar ook al vliegt de tijd, dat duurt nog even. Ruim een maand voor de jaarwisseling kunnen Beijumers achter de houten schotten boodschappen doen. Nee, het houtwerk zal dan natuurlijk reeds verdwenen zijn. Hoe zal de nieuwe Lidl worden ervaren? Hoe past het binnen het winkelplein? Beijumers en Hunzenaren moeten nog een paar weken geduld hebben.
Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: