vrijdag 18 oktober 2013

MANNEN (VADERS) AAN HET WOORD IN CJG-BEIJUM


De directeur van Bureau Jeugdzorg Groningen refereerde er begin juli in het Centrum voor Jeugd en Gezin aan toen hij daar het eerste boek boek van Evelien Verschuren kreeg overhandigd. Het opvoeden van kinderen is niet alleen een zaak van moeder de vrouw, vaders mogen in het gezinsleven en tijdens de opvoeding wel eens een prominentere rol gaan innemen. Of de dames dit goed in de oren hebben geknoopt en er actie op hebben gezet -het zou toch wat zijn- of dat toch het initiatief vanuit mannen is gekomen, is me niet bekend. Feit is dat het vrouwenbolwerk CJG-Beijum gisteravond voor de tweede achtereenvolgende donderdag werd beheerd door mannen. Waar lopen vaders tijdens de opvoeding zoal tegen aan? Welkom bij de praatgroep 'voor vaders door vaders.' 
Het zag er van buiten niet naar uit dat er een vader-avond was georganiseerd. Aan beide kanten van de schuifdeur naar binnen stond een damesfiets. Zie foto. Zouden het toch weer vrouwen zijn zo nodig de regie in handen moeten hebben? Nee, gelukkig niet, binnen trof ondergetekende de zes heren die tot nu toe aan de vader-avond meedoen. Zie bovenste foto. Even mannen onder elkaar, geen vrouwen erbij, wat een verademing. Derhalve ook geen gezeur. Natuurlijk, kom er even bijzitten, leuk dat je een foto komt maken en er een stukje bij gaat schrijven.

Het is -denk ik- algemeen bekend dat vrouwen onder elkaar gemakkelijker over opvoedingszaken praten. Hoe laat gaan jouw kinderen naar bed? Welke luiers koop je.?Welke babyzalf? Naar welke school laat jij je kind gaan? Onderwerpen te over. Vrouwen hebben in de regel een netwerk van andere vrouwen om zich heen waar binnen ze dit soort dingen bespreken. Mannen vaderen meestal op zichzelf.

Ondergetekende kon gisteravond niet te lang blijven, hij moest volgens afspraak snel naar huis om z'n eigen kinderen naar bed te brengen, om z'n vaderrol te vervullen. Maar wat spraken de heren openhartig en eerlijk met elkaar. Waar loop jij tegen aan in de opvoeding? Hoe ervaar jij dit en dat? Je maakt afspraken met je vrouw over de opvoeding van je kind(eren) wat betreft regels en structuur, maar vrouwlief houdt zich er vervolgens niet aan (iets waar vrouwen m.i. goed in zijn, gemaakte afspraken richting kinderen eigenhandig ondermijnen), hoe ga je daar als man mee om? 

Vaders spelen een uitermate belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kinderen. Het is dan ook van belang dat vaders deze rol vroeg in het leven van hun kinderen invullen, en deze rol blijvend vervullen. MensenSamenleving.nl
Tweede van links zit gespreksleider Anton Kloof. Mannen van Beijum (of De Hunze), willen jullie , heren, eens met vaders onder elkaar praten over wat je zoal tegen komt in de opvoeding van jullie kind(eren)? Van harte welkom. Er is koffie en thee en er staat een goed gevulde pot drop op tafel.
Voor vaders door vaders: a.g.kloof@hotmail.com

2 opmerkingen:

CJGBeijum zei

Nee hoor dat de directeur van BJZ dit noemde was van geen enkel invloed.
We waren er langer mee bezig. Er waren nooit vaders die wilden. Nu we een mannelijke stagiaire hebben lukt het wel.
En wat blijkt mannen praten net zo openhartig over opvoeden en hun leven als vrouwen.

Anoniem zei

Wat een ontzettend leuk initiatief !
Ga er voor vaders !
Jullie kunnen niet gemist worden !
Een slappe of afwezige vader kan voor veel onzekerheid zorgen in het leven van een kind .
Een erg dominante vader ook .