donderdag 10 oktober 2013

EVEN NAAR DE GELUKKIGSTE STAD VAN NEDERLAND


Hebben mensen die woonachtig zijn in een van de buitenwijken van Groningen wel het gevoel dat ze bij de stad horen? Neem Beijum, als een der bewoners van deze wijk met de auto, bus of fiets koers zet richting Grote Markt, dan zegt die steevast: "Ik ga even naar de stad toe."

'Naar de stad toegaan' wordt niet gezegd als de Oosterparkwijk, Paddepoel of de Indische Buurt het doel van de reis is. Nee, 'de stad' is in de optiek van bewoners uit de buitenwijken de grachtengordel van de stad Groningen. Plus wat daar omheen hangt, zoals het UMCG, de lange Ebbingestraat (oude en nieuwe) en een stukje Hereweg. Niemand die vanuit Beijum naar Helpman of de Oosterpoort gaat die zegt naar 'de stad' te gaan.

Het gevoel om als bewoner van Groningen aan de rand ervan te hangen, daar word je niet gelukkig van. Ondergetekende bedoeld dit gezegd (geschreven) hebbende eerder met een knipoog, dan dat er echt een dramatische lading in z'n woorden zit. Het zou een onderzoek waard zijn, voelen mensen uit de buitenwijken van de stad Groningen zich wel échte stadjers? Wat is het stadjersgevoel?

Maar goed. Gistermiddag moest deze mijnheer even in de stad zijn. Hij maakte de foto's die u ziet afgebeeld. Wat ziet het er gezellig uit. Echt een stad naar het hart van de blogger, hij woont er al ruim 35 jaar ( Herstel, hij heeft 15 jaar in de stad gewoond, de laatste 20 jaar is hij Beijumer). De foto links laat zien dat op de hoek Oude Ebbingestraat / Grote Markt honderden stickers op de buitengevel van een pand zijn aangebracht. Zie helemaal rechtsboven: gedraag je (Behave yourself)!
Wat een geluk dat dit hier mag, in bijvoorbeeld Rusland zou je er om opgepakt worden.

Onderstaand bericht op GroningenDichtbij doet deugd. En dat vooral ook voor mensen die in een buitenwijk van Groningen-stad  wonen. Want de eretitel 'gelukkigste stad van Europa' heeft niet alleen betrekking op de binnenstad. Het is immers niet bepaald door binnen-stadjers maar door de Europese Comissie. Kortom, we horen erbij...Kom op Beijumers, Lewenborgers, we/jullie kunnen met reden extra gelukkig zijn. In amper tien minuten zijn we/jullie in de gelukkigste stad van Nederland. En binnen vijf minuten zit je in het prachtige groen van de ons omringende Ommelanden.

Groningen moet wel een van de gelukkigste steden van Europa zijn. In een dinsdag verschenen tevredenheidsonderzoek over welzijn in Europese steden scoort de stad buitengewoon hoog op allerlei vlakken, van groenvoorzieningen tot vertrouwen in medeburgers.

Voor het onderzoek naar de levenskwaliteit in Europese steden, dat de Europese Commissie dinsdag uitbracht, zijn 41.000 stedelingen uit 79 steden in de EU-lidstaten en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Turkije ondervraagd.

Met name Groningen staat opvallend vaak bovenaan - hoger dan Amsterdam en Rotterdam, de andere Nederlandse steden uit het onderzoek. Groningen staat aan kop met tevredenheid over gezondheidszorg (95 procent), openbare ruimte (94 procent) en onderwijs (89 procent). GroningenDichtbij.

7 opmerkingen:

Carla F. zei

Ha ik heb uitzicht op Zuidwolde vanuit de Rensumaheerd. Ben meer Bedumer dan stadjer. Heus hoor

Anoniem zei

Ik ga gewoon de stad IN. En volgens mij zeggen veel mensen dat zo :)

Anoniem zei

@Anoniem, als je ergens in gaat sta je toch eerst buiten?

Anoniem zei

Ik kom uit de Rivierenbuurt en daar zeggen we het ook. Zelfs mij familie uit Drenthe zegt het. Stad = stad.

Anoniem zei

@Anoniem

Klopt, maar als ik ONDER de douche ga wil het niet gelijk zeggen dat ik bij de bovenburen op visite ben ;)

Anoniem zei

Zouden niet veel mensen die van het platteland komen dit zeggen ?

Anoniem zei

In Helpman zeggen we ook naar de stad. Gek eigenlijk