zondag 27 oktober 2013

SAVE THE BOMEN OP AARDE


Het zag er onschuldig uit, terwijl de eerste associatie niet zo positief was. Maar dat had niks met de twee meiden die u op bovenste foto ziet te maken. Wel alles met de bekers die ze schudden en verplaatsten. In de tijd dat ondergetekende nog niet gesetteld was en veel reisde, zag hij in verscheidene Europese hoofdsteden bepaalde lieden het balletje balletje spel spelen. 
Balletje-balletje is de naam van een goocheltruc waarmee voorbijgangers worden opgelicht. Vroeger was het in Nederland bekend als dopjesspel.
Voor het spel gebruikt men drie bekers (of doppen), enkele balletjes en een tafel of vergelijkbaar speeloppervlak. De oplichter beweegt snel met de omgekeerde bekers over de tafel, laat een balletje tussen de bekers rollen en zet vervolgens de bekers stil. Aan de toeschouwers wordt dan gevraagd onder welke beker het balletje zich bevindt, waarbij een bedrag van bijvoorbeeld 50 euro wordt ingezet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Balletje-balletje
Zo hoog was de inzet tijdens het spel dat de beide meiden gistermiddag voor de ingang van Winkelcentrum Beijum speelden bij lange na niet. En ook de doelstelling lag anders, zie de linker afbeelding. Hier geen sluwe geslepenheid maar pure onschuld en liefde voor de natuur. Als de blogger het zich goed herinnert, wilden ze geld inzamelen voor een goed doel, voor het regenwoud. In elk geval waren en zijn ze begaan met de bomen op aarde. Noemden ze het spelletje in plaats van balletje balletje half half? Waarschijnlijk. Een balletje onder een beker doen en vervolgens de bekers razendsnel verplaatsen. Onder welke beker ligt de bal nou?

Of ze veel klanten hebben gehad is me niet bekend. Binnen was het koopzaterdag, het grote mensen-geldspel was gaande. Buiten voor de ingang van het winkelcentrum domineerde de onschuldige kinderwereld.

1 opmerking:

Anoniem zei

De meisjes deden geen goocheltruc want daar heb je 3 bekers voor nodig, Ze deden: dubbel dubbel dit dit, dubbel dubbel dat dat. En ze deden, The Cup Song