vrijdag 11 oktober 2013

ONTWIKKELING WINKELPLEIN WEST (35)


 Langzamerhand worden de contouren van de nieuwe Lidl in Beijum zichtbaar. Bekijk de bovenste foto, de ronding van de nieuwe supermarkt (voorgevel) harmonieert mooi met de ronding van het Winkelcentrum Beijum.
De ronding loopt a.h.w. door, met dien verstande dat er een gang van en naar het winkelplein tussen zit. Zie links ter hoogte van de achterste persoon op de foto. Als dat maar geen gevoelens van onveiligheid met zich mee gaan brengen, zo'n nauwe doorgang tussen de bussluis en het winkelplein.

Maar nog even over de personen op de foto('s). Ondergetekende wist niet wat hij hoorde, Duutsers aan het werk in Beijum? Hoe kan dat nou, met al die werkloosheid in het noorden des lands? Blogger dezes woonde 30 jaar geleden twee jaar in Berlijn, het Duuts is derhalve geen probleem. Was machen Sie hier? Weshalb kommt ihr hier arbeiten? De vragen werden gesteld aan de twee Duutsers die aan de een of andere kar zaten te trekken, zie nogmaals bovenste foto. Het kwam er op neer dat ze een deskundigheid hebben die we hier in Nederland niet schijnen te hebben. De Duutsers zijn met vijf man sterk uit Hamburg overgekomen om iets met de vloer te doen. "Guck mal, dass was Er macht." Het werkwoord is me ontschoten, maar ze wezen naar de man op de linker foto die met een of andere apparaat de vloer aan het bewerken was.

Op de rechter foto ziet u ze wegrijden. Nee, niet terug naar Hamburg maar naar het een of andere hotel in of rond de stad. De klus die ze doen vergt arbeid verspreid over meerdere dagen.

Ligt het aan de Grunninger achterdocht van de blogger als hij zich afvraagt of er echt geen Handige Harry's in noord Nederland wonen die met net zo'n apparaat ingezet zouden kunnen worden om de vloer van de nieuwe Duutse supermarkt in Beijum te bewerken? Of is dit gewoon een Duuts onderonsje?

We zullen het nooit weten. Ondergetekende moet verder niet zo soezen. De Duutse Lidl gaat straks maar weer even mooi voor extra werkgelegenheid zorgen. Er komen extra kassa's bij en ook een broodafdeling. Kapper Gerrie de Boer, gevestigd naast de Lidl,  ziet het helemaal zitten: "Dit is heel goed voor Beijum, het gaat straks veel meer publiek trekken hier." Of het ook drukker in zijn zaak gaat worden is de vraag: "De meeste klanten die we hebben komen hier speciaal heen om zich te laten knippen, hun komst staat los van het verdere aanbod in het winkelcentrum."

Over ongeveer zes weken gaat de nieuwe winkel open. Als het een groot succes wordt en er veel publiek op af gaat komen, dan hebben we met een ander probleem te kampen: veel en veel te weinig parkeerplaatsen.
Wordt vervolgd.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit is een eenvoudige inkopper. Duitse bedrijven werken veel goedkoper omdat het arbeidsloon veel lager is dan in nl. Bovendien bellen ze minder als ze aan het werk zijn en komen hun afspraken beter na. En dan ook nog voor een Duitse keten iets moeten klussen? Dan is de keuze snel gemaakt.

Kees K.