maandag 28 oktober 2013

MAANDAGOCHTEND (175)


De avonden zijn in verband met het ingaan van de wintertijd korter maar 's ochtends is het opeens een uur eerder licht. Kwam het ochtendgloren eergisteren nog tegen kwart over acht op gang, gisterochtend en een uur geleden brak de dag tegen kwart over zeven aan.

Dakpannen zullen niet meer zo massaal de lucht in vliegen, zoals 41 jaar geleden wel het geval was. Zie de onderste foto, het lijkt erop alsof het dak van het Gezondheidscentrum bij uitstek stormbestendig is gemaakt. De nietige 'schoorsteentjes' op het vloeiende dak zullen windkracht 11 met gemak trotseren. I.v.m. de verwachter storm heeft ondergetekende de foto's die u ziet gistermiddag reeds gemaakt. Terwijl een echte storm toch z'n charme heeft. Maar je moet op maandagochtend net even zin hebben om er door te gaan. Storm? Mwaaah. In 1972 woedde een dusdanige échte storm over het land dat die in het hoofd van de blogger zit gegrift. Op 13 november van dat jaar kon je achterover in de wind leunen, je kon je gewoon tegen de wind in laten vallen. Dakpannen en televisieantennes, want die had je toen nog, vlogen alle kanten op. De storm ontwortelde die dag vijf miljoen(!) Europese bomen, 54 mensen kwamen om waaronder 9 Nederlanders. Lees ook hier..


Ondergetekende maakte van de gelegenheid, het rondlopen langs en om het Gezondheidscentrum, gebruik om de opschriften maar eens te bestuderen. Zie bovenste foto, je kunt wel zien waar het geld zit. Is daar een oogarts gehuisvest? Nee, een tandarts, en dat moet schijnbaar met koeienletters worden aangegeven. Hoe anders, kleiner,  zien de andere bordjes eruit. Zie foto's links en rechts. De apotheek voldoet nog wel aan z'n status met een lichtbalkje aan de muur, maar bij de overige bordjes moet je goed kijken wat er op staat. Zie de rechter foto boven, aan de achterkant van het Gezondheidscentrum genomen. Goede wijn behoeft geen krans, geen uitbundige lichtbalk, het CJG moet het doen met een paar simpele papiertjes met opschriften. Zie ook het bordje op de linker foto, je hebt bijna een leesbril nodig om het te kunnen ontcijferen. Terwijl er toch iets heel belangrijks op staat: houd de ruimte vrij voor een ambulance. Zie ook de aankondiging achter het raam op de rechter foto. Het ene bedrijf moet het hebben van een geplastificeerd papiertje achter het raam, een ander verkoopt zichzelf met een koeienletters-lichtbalk.

De nieuwe week is weer begonnen. Het kan buiten stormen, maar ook in je hart. Zong wijlen Ramses Shaffy met Als het stormt.
Over overleden muzikanten gesproken. In mei 1977 was ondergetekende bij een concert in de stad van de afgelopen weekend overleden Lou Reed.  Hij stond destijds nummer een op een dodenlijst van drugsgebruikers, maar is toch nog mooi 71 jaar oud geworden. Een van z'n mooiste nummers is m.i. Peferct Day.
En zo'n dag en soortgelijke week wenst ondergetekende de lezer ook toe.1 opmerking:

Anoniem zei

Denk je niet te veel in macht ( tandarts ) en onmacht en dus onderbelicht ?
Jammer van Lou Reed .
Zijn muziek blijft .