maandag 14 oktober 2013

MAANDAGOCHTEND (174)

Heel leuk om de 4mijl te lopen, maar wat kun je er allemachtig stijf van worden. Een fietstochtje op  deze maandagochtend bracht gelukkig wat verlichting. Wat een cadeau om elke dag vast te kunnen stellen dat je lichamelijk en geestelijk gezond bent. Over cadeautjes gesproken, wat is dat toch dat er op 14 oktober, en waarschijnlijk hangt het ding er al een week, al reclame moet worden gemaakt voor een 'mega- Sinterklaasfeest' in de stad? Zie bovenste foto. Locatie Bentismaheerd.
Waarom mag dat geen gewone Sinterklaasviering zijn? Denken ze bij de organisatoren en het reclamebureau soms dat kinderen trek hebben in zo´n mega-happening'? Er komen twee intochten in Beijum, waaronder een in het winkelcentrum. Allemaal gratis, inclusief cadeautjes en pepernoten. En omdat dit niet zo mega wordt, kunnen waarschijnlijk alle kinderen de Sint een handje geven. Is ook zo, niet vergeten, Sinterklaas komt ook nog op de basisscholen en bij de meeste kinderen thuis. Wat te denken van de landelijke intocht? Op 16 november in de stad. Dat laatste wordt waarschijnlijk helemaal een mega-bijeenkomst, maar het grote voordeel ervan is: het is helemaal gratis. En dat is het Sinterklaasjournaal ook elke avond.
De afgelopen jaren dacht ondergetekende als blogger en vader regelmatig: mag het een onsje minder met die Sinterklaas-heisa? Je word tegenwoordig dood gegooid met Sinterklazen. Kijk eens naar de entreeprijs op de billboard. Ga eens als vader en moeder en drie kinderen naar het mega-feest. Entree minimaal 70 euro... Daar kun je toch leuke cadeautjes voor kopen. Zelfs wel drie mega cadeaus.

In de Onnemaheerd was het een uurtje geleden nog erg rustig rond de beschermde woonvorm van Lentis. Zie foto rechts. Een prikkelarme groene omgeving doet het meestal goed bij psychiatrische patiënten. Maar je zou ze meer gunnen. Geld voor uitstapjes bijvoorbeeld, genoeg personeel, iets extra's in het weekend. Gezellig wat vaker uit eten. Zal er begin december wel Sinterklaas worden gevierd? Kan dat wel uit, of moeten ze zelf een cadeautje voor elkaar kopen?

In elk geval wordt in de top van dat bedrijf uitbundig Sinterklaas gevierd. Dáár gunnen de Sinterklazen elkaar cadeautjes. Mag je het een mega Sinterklaasfeest noemen? Vakbond Abvakabo FNV is boos over de salarisverhoging die directieleden van Lentis hebben gekregen, na het afschaffen van de bonussen. Deze week werd bekend dat bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Groningen honderden banen verdwijnen. Lees hier.
Nee, het zijn niet de woorden van ondergetekende, maar citaten over een eigenaardige Sinterklaasmentaliteit binnen de GGZ:
De SP afdeling Groningen heeft de bestuursvoorzitter van Stichting Lentis uitgeroepen tot 'grootste graaier van Groningen'. De voorzitter, Van der Hoek, werd door ruim honderdvijftig stadjers als 'winnaar' aangewezen tijdens een verkiezing van bestuurders die met publiek geld graaien. Zijn salaris was in 2011 ruim 3 ton. Stichting Lentis wilde de prijs niet in ontvangst nemen.  Gic.nl.
Hebzucht en egoïsme mag je gerust mega- ziektes noemen. Wat kan een mens toch diep zakken, vooral als je ergens aan de top werkt. Zijn het nou anti-sociale persoonlijkheden die zich over de ruggen van kwetsbare mensen verrijken, of zit het dieper en is het pathologisch? Hoe ziek kan een mens zijn.

De nieuwe week is weer begonnen. Gun uzelf af en toe een cadeautje. Maar denk vooral ook aan de mensen die het minder hebben. Wordt liever geen aso aan de top, maar blijf lekker met beide voeten op de nuchtere klei onder u  

4 opmerkingen:

Unknown zei

Zo is het maar net!

Anoniem zei

helemaal mee eens, kijk eens in je eigen straat rond, daar zijn al genoeg gezinnen die we kunnen helpen..
ik vind het zo happening allemaal, en er gaat zo veeeeeeeel geld over de balk.. jammer hoor..

Anoniem zei

Mensen die graaien hoeft zich niet alleen aan de top voor te doen .
Het speelt op elk niveau en in allerlei vorm .
Je hebt me wel weer geraakt en ontroerd .

Anoniem zei

Op elk niveau wordt gegraaid. Veel mensen vangen graag meer en doen er liever niet al teveel voor.

En een kadootje kan ook gewoon wat meer liefde en respect en hulp voor je naasten zijn.
Het hoeft geen geld te kosten.