zaterdag 12 oktober 2013

BEIJUMNIEUWS VIERT ZESDE VERJAARDAG

Het blijft een feest om de grootste wijk van de stad Groningen in woord en beeld te verslaan. Dat is kort samengevat dé motivatie van deze blogger om met groot plezier het zevende seizoen van het digitale wijktheater Beijumnieuws in te gaan. Op de kop af zes jaar geleden maakte ondergetekende noodgedwongen de overstap van papieren naar digitaal nieuws.

De achtergronden omtrent deze switch zijn uitvoerig beschreven. Zie het laatste blogbericht over de  wijkperikelen. En lees vooral ook het gisteren gepubliceerde ontluisterend gespreksverslag met 'onafhankelijk' onderzoeker Abbing op Lijn6. Over hoe de gemeente duur geld voor een onderzoek over de balk smijt en een eigen werknemer de hand boven het hoofd houdt, en daardoor de tweespalt in de grootste wijk van de stad Groningen onverminderd laat voortduren...
Je moet er als nieuwsconsument van Beijum toch niet aan denken als de nieuwsvoorziening over Beijum alleen vanuit de wijkclub zou komen.
Wat zou het toch een versmalling zijn om het daar alleen van te moeten hebben in Beijum.

Je moet als schrijver/blogger altijd je opspelende ego in de gaten blijven houden. Niks ergers dan een houding van 'zie mij eens.' Maar het doet absoluut deugd dat Beijumnieuws een goed bekeken wijkblog is geworden. De papieren nieuwsvoorziening gaat langzamerhand kopje onder door 'het monster' dat internet heet. Er lijkt geen houden meer aan. De vergelijking gaat ergens helemaal mank, maar waar nieuwsreus DvhN het afgelopen jaar ruim vier procent aan lezers verloor, daar scoorde nieuws-dreumes Beijumnieuws over dezelfde periode een lezerswinst van + twintig procent. Is het een digitaal teken aan de wand? Internetcourant www.lijn6.com is ook niet meer weg te denken uit het digitale medialandschap van Beijum. Praktisch elke dag gaan ze op stap om vervolgens nieuwsberichten uit Beijum op het www te zetten. Tevens zijn ze vaste leveranciers van Stadjerstv, er gaat bijna geen zondagavond voorbij of er komt een filmpje van ze over iets uit Beijum e.o. op OOG.

Waar het succes van lokaal nieuws aan te danken is? Deze blogger denkt dat het te maken heeft met herkenning, met dat lezers zich kunnen identificeren met de nieuwsberichten. De directe woonomgeving is hot. Hoe simpel het ook klinkt, lezers vinden het prettig om hyper lokaal nieuws te lezen. Hé, dat is mijn buurvrouw die achter de kassa van die failliete winkel zit. Of, de hond uit 'Honden uit Beijum' ken ik, die is van m'n collega. Leuke foto, Atsje Straatsma, is in de straat genomen waar ik woon. Die foto uit de Oude Doos komt me bekend voor, daar heb ik zelf dertig jaar geleden nog eens gewoond.
Voorbeelden te over.

De lezer hoeft geen verandering wat betreft het nieuwsaanbod op deze site. Laat het maar mooi bij het oude, aldus de teneur van de mails die ondergetekende de afgelopen weken kreeg. De Oude Doos wordt gewaardeerd, evenals de bijdragen van Luit Staghouwer en Atsje Straatsma. Ondergetekende overweegt wel eens een andere lay-out te gaan gebruiken. De oranje balk boven  een keer veranderen in een zwarte? De links van links naar rechts verplaatsen? Wie weet gebeurt ooit eens een keer.

Er werden ook vragen gesteld over 'journalist (in opleiding)' , een opmerking die reeds jaren in het persoonlijke profiel van deze blog staat genoteerd. Of de blogger soms een 'eeuwige student' is op dat gebied? Wellicht, elke dag valt er wat te leren, zo ook op schrijfgebied. Maar serieus, ondergetekende is deze week begonnen met een jaarcursus journalistiek schrijven aan de Schrijversvakschool in de stad. Voor informatie klikt u op het logo dat links te zien is

Nog iets opmerkelijks, zie rechter afbeelding en klik groter, het Ministerie van Communicatie van Koeweit  bezoekt Beijumnieuws gemiddeld twee keer per week.
.
Veel leesplezier in het zevende seizoen Beijumnieuws. Tips, suggesties, commentaar, foto's, oproepen etc. kunt u blijven sturen naar Beijumnieuws@online.nl
(De woordverificatie op de reactiemogelijkheid blijft gehandhaafd. Spammers loeren nog teveel op het plaatsen van spamreclame)

6 opmerkingen:

Maaike zei

Gefeliciteerd! Knap volgehouden, soms tegen de klippen op!

Anoniem zei

Lef! Ga door ik geniet elke dag

Marleen zei

Ga zo door Johan!Gefeliciteerd met je 6-jarige blog!

Lijn6 zei

Nogmaals gefeliciteerd!


Hans K. en de red. v. Lijn6

Anoniem zei

Waarom zou je een opleiding in de journalistiek volgen ?
Je kent voor zover ik kan zien de kneepjes van het vak door en door .
Beschikt over mensen kennis en bent voor zover ik kan zien opmerkzaam en zuiver op de graat .
Als je mij zou kennen zou je weten dat dit een heel groot compliment is !

Unknown zei

Hè Johan, gefeliciteerd! Ik kijk er regelmatig op en vind het een erg leuke site. Super! Ga zo door.
Gr. Romana.