Op de achtergrond staat Carien, zie tekst. |
Als ik om
pakweg half twee Boerderijum binnenloop is de grootste drukte eigenlijk achter
de rug. De tafels zaten vol met mensen die figuren maakten van brooddeeg. Nu is
er nog één tafeltje bezet, waar koffie achter wordt gedronken, en buiten zitten ouders met kinderen waarvan er een paar met de speeltoestellen in de weer zijn.
Maar het
knutselen met Carien Lugtenberg gaat nog altijd door. Kindertjes en moeders
samen rond een tafel die bezaaid ligt met krantenbladzijden en gekleurde
stukken papier. Lugtenberg houdt de kosten laag door, inderdaad, gekleurd
typepapier te gebruiken, maar ook wel soepverpakkingen. De ouders maken
driedimensionale kaartjes, daar blijft ook altijd wat van over, goed materiaal
voor de kinderfantasie. Vandaag worden vlinders en zonnebloemen gemaakt,
volgende keer gaat men aan de herfstukjes, en de kerst- en paasstukjes staan
ook op het programma. “We hebben al van alles gemaakt.”
Aan een
tafeltje, buiten, zitten inmiddels Mirjam van Dalen en Sippie van den Berg te
wachten tot het laatste kind op toilet is geweest zodat de natuur-rondleiding
in Beijum kan beginnen. We rijden de poort uit, gaan linksaf en stoppen bij de
voormalige pelsdierenfokkerij waar nu de Wiershoeck is gevestigd. Net buiten
het hek groeit een flinke struik met gele besjes. Dat is geen lijsterbes, maar
een duindoorn, zo leren we. Inderdaad, die groeit veel op duinen. In het
Lauwersmeer vind je ze ook veel.
Links Mrjam, rechts Sippie, zie tekst |
De besjes
zijn niet alleen eetbaar maar ook reuze gezond, twee op een dag levert je
genoeg vitamine C. Ze zijn wel behoorlijk zuur. Willen jullie proeven – en
iedereen krijgt een besje toegestopt. Inderdaad flink zuur, net als de veenbes
(cranberry). Maar als ze bevriezen worden ze zoeter, de vogels eten ze dan en
kunnen er zelfs dronken van worden omdat die bessen al zijn gaan gisten. Er
wordt wel jam van gemaakt en Weleda maakt er schoonheidsproducten van. Maar plukken
is lastig wegens die scherpe doorns. Dus ze halen die takken eraf, zetten ze in
de vriescel en daarna kun je de besjes eraf schudden.
De reis gaat
nog verder naar de vlindertuin, de hazelaars van het Beijumerbos, de oude
zwaluwnesten bij de Noordermolen – best mogelijk dat er nog jongen in zitten
van een laat broedsel die door de ouders in de steek zijn gelaten – we gaan nog
wilde peen opgraven en na het plukbos proeven we tamme kastanjepuree.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten