zondag 21 september 2014

EEN BAGGERBERICHT UIT DE HIDDEMAHEERD


Door Willem Pauwelussen
Voor een paar dagen terug reed er langs de sloot van de Hiddemaheerd een kar heen en weer, met een langwerpige grijper, die al het riet uit de sloot grabbelde. Vanochtend, op de datum die in de VS nine-eleven wordt genoemd, ligt is de beschoeiing geheel bedekt met rijplaten. Waarom dat is wordt ’s middags duidelijk.
Er staan maar liefst drie voertuigen op: twee trekkers waarvan eentje met een grote bak erachter en vlakbij het bruggetje een grijper. In de sloot zit een man in oranje pak in een bootje, voor hem uit loopt een touw tot helemaal richting Boterdiep, achter de boot zitten een soort klaphekken. Met een bats staat hij driftig te wroeten in de bodem, af en toe komt de grijper voorbij om de losgewoelde rommel op te pakken en achter hem neer te leggen.
Het wordt tijd voor uitleg, en vragen staat vrij. De brede slootgrijper kan niet onder de brug en ook niet langs de woningen richting Boterdiep komen. Daar is dit bootje voor. Op het bootje zit een lier waarmee hij zich vooruit en op die achterste trekker zit een lier waarmee hij zich achteruit trekt. Eerst wordt de troep eruit gehaald, dat zijn nogal eens stoeptegels, en zelfs is hij een betonblok tegengekomen van toch gauw 40 cm in het vierkant en pakweg 15 cm dik. Het is wel een gepuzzel soms, want die grijper legt de zwarte humus eerst op de oever aan de ene kant van het bruggetje, laat het uitdruipen, en grijpt het dan opnieuw om het in de bak te droppen. Die kan namelijk niet op het smalle weggetje aan de andere kant komen. Met de lier op de boot werkt hij zich, al wroetende dus naar het punt toe waar het snoer in de bodem is bevestigd.
Dan komt de fase waar het eigenlijk om gaat. De lier op de trekker komt in werking, die trekt het bootje weer terug en daarmee wordt tegelijk de humus meegenomen die op de bodem eerder was losgewoeld. Netto resultaat is dat de sloot weer een fatsoenlijke diepte krijgt, wat in ieder geval minder plantengroei tot gevolg heeft maar, belangrijker, een snelle afvoer van hemelwater ingeval van een fikse wolkbreuk. Vandaag komt het niet rond, het is zeker twee dagen werk.
Aha dus jullie zorgen eigenlijk dat de boel op termijn niet overstroomt! Nou, dat is me wel een kop koffie waard zeg.

Geen opmerkingen: