dinsdag 2 september 2014

HEERDENPADPOES AAST OP LEKKERS UIT DE WILDTUNNELHeerdenpadwachter, poes Liesje, steelt de harten van veel voorbijgangers. Wat lief, zo'n schattig poesje die aan de kant van de weg zit om fietsers (en automobilisten) het kruispunt Beijum Zuid te zien oversteken. Maar Liesje is niet alleen maar lief, het is ook een roofdier.

Vlak bij de plek waar ze al jaren bijna dagelijks staat en loopt te surveilleren is een wildtunnel gerealiseerd. De onderaardse gang wordt ook wel een faunaduiker genoemd, afgelopen maand is aan het wegdek gewerkt omdat de duiker of tunnel het wegdek zou beschadigen. Zie dit bericht. Die dreiging is nu voorbij. Maar het is maar de vraag of 'het wild' veilig de oversteek onder het fietspad en de rijbaan door kan maken. Met dank aan onze Heerdenpadwachter die vast wel een lekker hapje lust.

De loslopende kat heeft meer invloed op het buitenleven dan de vos. Negentig miljoen beesten verdwijnen jaarlijks in zijn bek, waarbij vooral de mus het moet ontgelden....
VOOR rondstruinende poezen en katten is het jachtseizoen begonnen. Tussen april en augustus zullen de Nederlandse poezen naar schatting negentig miljoen prooidieren verschalken. Daarvan zal bijna de helft bestaan uit muizen, ruwweg eenderde uit vogels en de rest uit konijnen, kikkers en insecten. VolkskrantArchief

2 opmerkingen:

Atsje zei

Jaren geleden las ik in de Beijumkrant dat deze kan Mies heet, ik noem haar altijd Mies, hoewel ik haar niet zo vaak meer zie nu ik in de Hunze woon en altijd via het fietstunneltje naar Beijum ga.

Willem Pauwelussen zei

Ik meende dat het kleine wild voornamelijk wordt uitgeroeid door verwilderde katten?