maandag 8 september 2014

MAANDAGOCHTEND (206)

Klanten van de Wiershoeck kunnen de komende periode een lekker biologisch appeltje plukken mochten ze dat willen. Op de (fiets)oprit er naar toe, vanaf de Beijumerweg gerekend, hangt een boom vol. Wat gezond en goed nou weer. Maar ook slecht, gij zult immers niet stelen.
Zie bovenstaande foto. De blogger heeft geen idee of het naast biologische ook nog dynamische appels zijn. Biologisch schijnt iets met onbespoten te zijn, en dynamisch heeft met de stand van de maan te maken. Terzijde, de nuchtere afkomst van ondergetekende speelt even op, zou het wat uitmaken wat voor appels je eet? Is links draaiende yoghurt gezonder dan rechts draaiende(of omgekeerd)? Het zit er (te) diep in, soms tot eigen ergernis: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

De blogger is opgegroeid met 'eten wat de pot schaft.' Gain gesoez. Er hebben zoveel mensen op aarde niet te eten, moeten we hier dan interessant biologisch gaan zitten doen? Het Gronings woord voor aanstellerig, eelsk, komt in zijn hoofd omhoog. De Groninger opvoeding is een beperking, en het kan intolerante trekjes in zich meedragen. Waarom zou je niet biologisch-dynamisch mogen eten? Veganistisch? Eelsk op een ligfiets mogen rijden? Ga gewoon dagelijks een uur op je hoofd staan, elke dag eigen ochtendurine drinken schijnt ook gezond te zijn. Niet zo dom en zuur, zuidoost Gronings, blijven blogger, graag een beetje meegaan met de nieuwe tijden. Neem me niet kwalijk op deze kersverse maandagochtend, maar copofragie, je eigen poep eten schijnt ook relatief gezond te zijn.

Zo kan die wel weer, wat een 'gezonde' goorheid, de blogger keert gauw terug naar z'n veilige oost Groningse comfort zone, hij kon het niet nalaten om toch een beetje de draak te steken met de gezondheidscultus.

Wat was het vroeger spannend om tijdens de herfst appels te gappen op Knoal. Het gebeurde massaal. Er werden tips uitgewisseld waar je de meeste appels buit kon maken. Kreeg je iemand achter je aan en moest je hard wegrennen? Leuk. Net als dat er tijdens oud en nieuw 'gesleept' werd, landbouwvoertuigen werden destijds rond de jaarwisseling een kilometer verder op op het ijs gezet. Kattekwaad heette het, daar waar het tegenwoordig kattenkwaad wordt genoemd.
Wat is goed en wat is slecht. Stel dat je tijdens je jeugd alleen maar braaf bent, is dat goed?

Zie ook de rechter foto, een appelboom in de Froukemaheerd staat in volle bloei. De blogger moet zich bedwingen om er 's avonds in het donker niet een keer heen te lopen om een exemplaar te gappen. Hoe slecht, maar wat goed nou weer van hem dat hij dat eerlijk opbiecht en opschrijft.

De nieuwe week is begonnen. Bedenk, de appel valt niet ver van de boom, en een rotte appel in de mand maakt al het gave fruit ten schand. Hebt u nog een appeltje met iemand te schillen? Leve de moraal van goed en slecht.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

dit jaar deden de groente erg goed we hadden komkommers tomaten pepers madam chennet paprika aardbeien tuintje vol heerlijk van je eigen tuin

Anoniem zei


vertelllll...waar woon je precies ;-)???

geniet ervan, hoor :-).

Therèse