donderdag 18 september 2014

LEKKER NAZOMEREN/ ER WORDT GEMAAID

Waar ga je heen met je hond? "Ik ga haar laten zwemmen in het Zilvermeer, kan ze even afkoelen." De zomer weet van geen ophouden.
Waarom worden warme dagen in september, zoals de huidige, eigenlijk nazomer-dagen genoemd? Als het het op 18 maart vriest rept men niet over nawinteren. Het kan niet anders zijn, of zomerse dagen in september worden meer gewaardeerd dan winterse dagen in maart.
De Beijumer op de fiets weet van de blauwalg in de plas af waar hij naartoe onderweg was. Maar waarschijnlijk is het minder erg als een hond daarin gaat zwemmen. Let ook op de bordjes achter op de laadbak. Gehandicaptenvervoer?

Dan de linker en rechter foto, er wordt vandaag weer intensief gemaaid in het Kardingegebied. Een beetje extra binnen de wijk zou ook niet verkeerd zijn.
De nazomeroudewijvenzomer of sint-michielszomer (soms ook wel als Été Indien of Indian Summer aangeduid) is de periode van begin september tot halfnovember waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken. 
In het Nederlands spreken we van oudewijvenzomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit. De term oudewijven kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen. Wiki/nazomer

Geen opmerkingen: