dinsdag 2 september 2014

UIT DE OUDE DOOS (213)

Bovenstaande foto zal tegen de tien jaar oud zijn. Een stralende Zwarte Piet poseert in Winkelcentrum Beijum voor de camera, met naast hem(haar?)een verwachtingsvol meisje die haar idool tracht na te bootsen, getuige haar zwart geschminkte wangen. Je vraagt je bij het zien van de afbeelding af wat er de laatste pakweg anderhalf jaar voor geks in dit land heeft afgespeeld. En zich nog afspeelt.

Tot in de heetste dagen van de bijna afgelopen zomer ging het gesteggel over de rol van Zwarte Piet door. Opeens is deze vriendelijk kijkende Piet, foto, geen onderdeel meer van een onschuldig kinderfeest, nee, het is nu een vorm van racisme. Het racisme wordt het meisje op de foto a.h.w. de paplepel ingegoten. Vinden de klagers. De (witte) blogger kan er met z'n verstand en z'n gevoel niet bij. Amper vier jaar geleden filmde hij de intocht van Sinterklaas (met Zwarte Pieten!) in de sociëteit voor Antillianen en Arubanen, in Ambiënte. Kijk nog maar eens hier, een afgeladen zaal vol donker gekleurde mensen verwelkomden Sinterklaas én Zwarte Pieten en vierden uitbundig feest. Geen zinnig aanwezig mens zou er destijds de suggestie van racisme hebben opgeworpen. Ondergetekende weet zeker dat zo lang hij Sinterklaas viert, de kleintjes zich liever met Zwarte Piet identificeren, en er bij in de buurt zijn, dan dat ze bij die griezelige witte Sinterklaas op schoot moeten zitten (kan die lelijke witte baard niet eens af? Die mijter?!).

De blogger sprak de afgelopen maanden met verscheidene Antillianen in Beijum, allemaal vonden ze de racisme-discussie een non-item. Iemand: "Het is gewoon gezeur, we zijn er mee opgegroeid, het hoort er gewoon bij, als Zwarte Piet weg is vinden ze wel weer wat anders wat aangepakt moet worden. Sommige mensen moeten gewoon wat te klagen hebben."

Er staat nog een video op de rol met een pikzwarte Beijumer in de hoofdrol, een Kijk op de Wijk-Beijum-aflevering. De in Haïti geboren Beijumer werd als baby geadopteerd door Nederlandse ouders en is in de loop der tijd totaal vernederlandst. De Zwarte Pieten-discussie kan hem niet boeien, de associatie met racisme ervaart hij niet: "De klagers denken waarschijnlijk aan het tijdperk van de slavernij, maar ik heb daar niks mee, Sinterklaas is gewoon een leuk kinderfeest waar ik mee ben opgegroeid en Zwarte Piet hoort daar gewoon bij." Het woord neger kwetst hem naar eigen zeggen ook niet, en een slachtofferrol is deze weerbare zwarte Beijumer vreemd.

Conclusie, naar eigen hand, het racisme-idee over Zwarte Piet heeft niks met de huidskleur te maken, maar zit hoofdzakelijk tussen de oren, daar waar je kunt kiezen.

Als je Piet aan slavernij wil koppelen kun je dat doen. Maar je kunt het ook niet doen. De keuze van de klagers om in de slachtofferrol te gaan zitten is een eigen verantwoording. Zwarte Piet is gewoon een lief en populair kindervriendje. Niks meer en niet minder. Zie foto.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Allemaal met dank aan Quincy Gaarriool

Anoniem zei

Het enige wat ze zullen gaan bereiken is dat de donkere mensen straks boos worden aangekeken mocht zwarte piet verboden gaan worden, zeker rond sinterklaas tijd.

wat interessanter is hoe de politiek hier mee om gaat: in no time waren er vorig jaar minimaal 2 miljoen steunbetuigingen verzameld voor het behoud van zwarte piet. Politiek (volksVERTEGENWOORDIGERS) doet er niks mee...

ach ja, het is wachten op een reset van de samenleving wat wel weer veel onnodige mensenlevens zal gaan kosten helaas... macht corrupteert blijkbaar altijd...