dinsdag 23 september 2014

KIJK UIT VOOR MUGGEN DOODSLAAN. KARMA!

Wat is het prettig om af en toe voor de pc plaats te nemen om blogberichten te fabriceren. Maar wat kan het irritant zijn om tegelijkertijd een (of meerdere)muggen om de kop te hebben vliegen en zoemen. Om gek van te worden. Regelmatig pakt ondergetekende een krant of ander attribuut om een dergelijke irritante vlieg mee dood te meppen. De afgelopen dagen heeft de blogger zich in stilte als massamoordenaar neergezet. Af en toe bekruipt hem daarbij een gevoel van twijfel: Kan en mag je zomaar straffeloos muggen doodslaan?
Toch maar even googelen. En ja hoor, het ziet er niet best uit, de blogger kan beter ophouden met meppen: Dat je uit zelfverdediging een mug dood ok, maar uit irritatie? Dat is gewoon helemaal zinloos geweld. Karma is niets anders dan een handeling en een handeling heeft een gevolg (karma phala, oftewel de vruchten van een daad). Het gevolg van het laten leven van een mug, die 's nachts rondjes om je heen danst, kunnen vervelende wondjes of infecties zijn. In tropische gebieden kan het zelfs malaria opleveren. Als je naar "langere termijn" karma kijkt, kun je stellen dat je een moord hebt gepleegd. Zoals bij alle handelingen, horen er bij deze moord ook sancties. 
Het zijn de keuzes die je maakt, maar wat geeft prioriteit aan het doden van een mug of muggen boven wat misschien kan gebeuren?
Het staat allemaal op Vegatopia. Er staat gelukkig ook:
Het is belangrijk om het leven te respecteren. Naast het respect voor planten en dieren, bestaat ook het respect voor jezelf en anderen. Misschien heb je wel een mug gedood, maar je hebt wel jezelf, en de anderen om je heen, van een hoop ellende bespaard. 
Interessant. En helemaal wat er op Forum/Fok staat:
Alles wat gebeurt is het gevolg van een keuze. De mug heeft er voor gekozen bij mij in de buurt te zijn, en omdat ik kies de mug te doden heeft de mug daar ook voor gekozen.
- De mug gaat naar de hemel toe
- Karma bestaat! De mug heeft vast zelf ook een mug gedood in zijn vorige leven.
Je houdt het niet voor mogelijk, er bestaan ook mensen die met heel veel liefde, respect en tolerantie met muggen omgaan. Op dezelfde site staat:
Hee een mug. Wat lief. De mug wil mij prikken, want de mug heeft bloed nodig. Ik laat hem zijn gang gaan. Want met elkaar maken wij er die mooie wereld van waar we in leven. Zonder die mug zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn. Ik noem hem Henk. Dag Henk, welkom in deze wereld.
Daar komt weer zo'n zoemend beest op m'n scherm, zie afbeeldingen. Hoe zal de blogger hem noemen? Welk welkoms-zinnetje zal hij uitspreken? Leven en laten leven, ook al erger je je mateloos? Uitkijken voor Karma? 

Hoe moet dat nou als je hoofdluis hebt? Verdelgen? Of de kriebelbeestjes ook allemaal een naam geven en welkom heten?

6 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Ik heb ooit eens van Sai Baba gelezen dat het okay is om je woning insektenvrij te houden.

Willem Pauwelussen zei

En nog wat, ik heb de indruk dat onder karma vaak wordt verstaan dat je een soort schuld moet inlossen. Maar volgens mij is karma de oosterse benaming voor wat wij levensles noemen.
Wat niet wegneemt dat het er wel eens zo uit kan zien natuurlijk.

Anoniem zei

Maak je maar niet druk Johan, Karma is alleen de daad. zodra de vipāka over je valt kan je vrezen.

Hoewel vrezen niet het juiste woord is daar er niemand is die beloning of straf uitdeelt. Het heeft enkel betrekking op jezelf.

En nu heel snel die irritante beesten doodmeppen !!! :P

Anoniem zei


Kees, volgens mij las ik vanmorgen op NU.NL dat de uitslag negatief is.
mocht het je tante zegger betreffen...van harte, hoor! :-)

Therèse

Kees Huizenga zei

Dag Therèse,

Erdi Huizenga is mijn "oomzegger".

Goed nieuws, inderdaad! Maar de incubatietijd van drie weken is nog niet voorbij.

Zie:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3754081/2014/09/24/Nederlandse-tropenarts-test-negatief-op-ebola.dhtml

Anoniem zei


hè, dat was een behoorlijke vergissing mijnerzijds, sorry Kees.

nu maar flink duimen hè, de komende paar weken!

gr, Therèse