vrijdag 19 september 2014

VOLOP MEDITATIEVE PLEKJES IN BEIJUM

Twee weken geleden beschreef de blogger de plek bij de fontein bij de Ypemaheerd als misschien wel het meest meditatieve plekje in de wijk. Maar is dat wel zo?
Zie eerst de bovenste afbeelding, helemaal achter in de Schooltuin staat een bankje waarop het heerlijk zitten is. Als er geen kinderen, leerkrachten of natuurgidsen in de tuin aanwezig zijn, is dit de meest rustige plek in de wijk om te mediteren (denkt de blogger).Doe je ogen dicht, luister naar de vogels, het ruisen van de bomen en de geluiden die van ver uit de wijk komen. Zet je beide voeten op de Beijumer klei en ruik de natuur. Gewoon zijn en niks doen is misschien wel de moeilijkste opdracht die je een mens kan geven.
De linker foto is ruim honderd meter richting westen genomen. Wat kun je geweldig ontspannen en bijkomen in het labyrint (in dezelfde Schooltuin). Dan rechts, ook hier kun je lekker zitten niksen (mediteren klinkt positiever), maar er kan wel wat fiets- en wandelverkeer voorbij komen. De lezer uit Beijum herkent wellicht het terras bij de Wiershoeck.
Wilt u uw hoofd leeg maken en alles los laten, zoek dan een van de meerdere rustgevende plekjes in de wijk op. Wel even de smartphone thuislaten en niet bereikbaar zijn.

Had de blogger het over niksen? Volgens WikiMeditatie gaat het om oefeningen:
Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord "meditari" dat nadenken, overdenken betekent. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen contemplatieconcentratie-meditatie en vipassanameditatie. Binnen die drie vormen bestaan vele varianten.
Daarna volgt een uitgebreide opsomming van verschillende meditaties. De meningen zullen er over verdeeld zijn, maar volgens ondergetekende heeft mediteren niks met nadenken te maken, maar eerder met het niet vereenzelvigen met de oeverloze gedachtestroom die door je (ieders) hoofd maalt en dwaalt.

Geen opmerkingen: