donderdag 21 januari 2016

AARDBEVINGSSCHADE IN BEIJUM (4)


"Ik had de schade aan m'n huis gemeld net voordat het nieuwe systeem in werking trad en het CVW (Centrum Veilig Wonen) de schade door aardbevingen op zich nam. De schade aan m'n huis was even daarvoor getaxeerd op ongeveer 850 euro. Omdat het dossier was gesloten, werd me gevraagd om de schade opnieuw te melden. Al met al duurt het straks anderhalf jaar en is er nog niks gerepareerd."

Na de beruchte beving van 30 september 2014 werd de eigenaresse van de in de Holmsterheerd wonende Beijumse er door omwonenden op geattendeerd dat er de nodige schade aan huizen was. "Ik heb direct gekeken, en ja hoor, ik zag ook een beste scheur in m'n achtergevel."  Zie foto, de scheur begint links boven het kozijn en loopt schuin naar boven toe. "Ik denk dat de aardbevingsschade in Beijum groter is dan dat we met z'n allen weten." Daar kon ze wel eens gelijk in hebben, op alle tot nu toe afgelegde bezoekjes in de wijk hadden gedupeerden allemaal omwonenden die ook ook schade aan de muren hebben.

Hoe is de afhandeling tot nu toe? "Wat me irriteert is dat het maar duurt en duurt. Er zijn twee aannemers geweest en er was een prijsverschil tussen de twee. Het ene bedrijf had uitgerekend dat omdat ik geen achteruitgang heb, alles door de gang en woonkamer moet. Er moeten matjes worden gelegd, etc. Wat me verder ergert is dat ze vergeten dat ik een of anderhalve dag vrijwilligerswerk in mijn eigen huis moet doen, ik moet koffie zetten, mensen lopen de hele dag door het huis heen, ik moet extra stofzuigen en de hele dag aanwezig zijn. Ook heb ik een vijver met vissen vlakbij de muur in m'n tuin. Hoe denken ze dat te gaan doen met stof en afdekken?"

En nu dan? "Ik ga maar weer eens een mailtje sturen."

De schade van 850 euro is op 150 euro na niet voldoende om in aanmerking te komen voor de 4000,- euro regeling die tijdelijk ook voor Stadjers geldt. Nog eens:

Uitbreiding hele provincie Groningen

De huidige tijdelijke waardevermeerderingsregeling stopt per 31 december 2015 en wordt voor het onderdeel schade, tot en met 31 december 2015 met terugwerkende kracht open gesteld voor erkende schadegevallen van meer dan 1000 euro buiten de huidige elf gemeenten. 
Om in aanmerking te komen voor deze tijdelijke regeling waardevermeerdering dient de schade ontstaan te zijn op uiterlijk 31 december 2015 en moet de eigenaar-bewoner een melding van deze schade doen bij het CVW op uiterlijk 1 februari 2016. Zodra de schade erkend is, dient de eigenaar-bewoner binnen een maand een aanvraag in te dienen bij het SNN om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
Meer irritaties in Beijum na gemelde aardbevingsschade? Of tevredenheid?  Beijumnieuws@ziggo.nl

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij hadden door de aandbevingen in totaal 2800 euro aan schade .Hebben dit gelijk gemeld ,de expert is wel 2x geweest omdat we na de 1e schade nog meer schade hadden ontdekt.
We hebben er wel geregeld achteraan gebeld/gemaild met contact persoon van NAM .
En uiteindelijk hebben we na 9 maanden de schade kunnen laten herstellen .
Nu aanvraag gedaan voor de waardevermeerderings regeling .

Jan Fré Boven zei

Johan, ik denk toch dat wij samen met Arjen de Rooij aan een brief moeten werken richting de gemeente wat de gemeente er aan denkt te gaan doen dat de waardevermeerderingsregeling voor de stad Groningen op zijn minst negen maanden blijft doorlopen. Het is van de zotte dat de waardevermeerderingsregeling op 31 januari op houdt te bestaan.

Jan Fré Boven zei

Anoniem 22:04 schrijft: de expert is twee keer geweest. Dezelfde? Die was niet in staat om dat wat door jullie zelf alsnog geconstateerd is te aan te wijzen of vond dat hij niet meer hoefde te vinden dan door jullie werd aangewezen? Of is de later gevonden schade ontstaan na een volgende aardschudding?

Kees Huizenga zei

Zie verder dit onderzoek van de TU Delft en CMO Stamm (op 21 januari 2016 gepubliceerd):

http://www.volkskrant.nl/binnenland/-leefbaarheid-aardbevingsgebied-groningen-blijft-verslechteren~a4229748/

http://www.cmostamm.nl/nieuws/wonen-en-leven-met-aardbevingen-meningen-knelpunten-en-oplossingsrichtingen-van-burgers/

De gemeente Groningen is helaas buiten dit onderzoek gehouden. Zeer opmerkelijk, omdat het gebied boven de Beijumer Zuidwending in het verleden onderdeel was van de gemeente Bedum. De wijken Lewenborg en Beijum behoren volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) tot de risicogebieden wat betreft aardbevingen.

De sociaal-psychologische impact is enorm. Het gaat niet alleen om geld. Onveiligheidsgevoelens zijn niet in geld uit te drukken.

Kees Huizenga zei

Zie verder:

https://www.oogtv.nl/2016/01/rapport-wil-instandhouding-waardevermeerderingsregeling/

Integraal citaat:

“Rapport wil instandhouding waardevermeerderingsregeling

22 januari 2016 16:57 door Ewout Haverkamp


NIEUWS

De waardevermeerderingsregeling voor woningen in het aardbevingsgebied moet in stand gehouden worden. Dat is volgens onderzoekers van de universiteit van Delft één van de mogelijkheden om de leefbaarheid in het gebied in stand te houden.

Het onderzoek is gericht op de mogelijke effecten van de aardbevingen op de woningmarkt. Het rapport Woningmarkt- en Leefbaarheidsonderzoek is donderdag aan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aangeboden.
Hierin staat dat een goede waardecompensatieregeling transparant en eenvoudig dient te zijn. Bewoners moeten vooraf kunnen inschatten op hoeveel compensatie ze recht hebben. De huidige regeling, die op 31 januari 2016 afloopt, voldoet hier nog niet aan.

Het doel is om het investerings- en leefbaarheidsklimaat te bevorderen. Wat er met de conclusies en aanbevelingen uit het rapport gebeurt, is nog niet bekend.”

Einde citaat OOG TV.


Er is werk aan de winkel. Het is tijd om te gaan lobbyen! Door colleges van B&W, gemeenteraden, MKB-Noord, VNO/NCW-Noord, LTO-Noord, de FNV, het CNV, de SER van Noord-Nederland, Bouwend Nederland, bewonersorganisaties, het SNN, de provincie Groningen, ZZP'ers, het Groninger Landschap, Natuurmonumenten, de Bond Heemschut, de Groninger Natuur- en Milieufederatie, etc.

Kees Huizenga zei

Nog een nieuwsbron:

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/158687/Leefbaarheid-aardbevingsgebied-holt-achteruit

Integraal citaat:


“DONDERDAG 21 JANUARI 2016, 17:24

Leefbaarheid aardbevingsgebied holt achteruit

De leefbaarheid van het aardbevingsgebied verslechtert in hoog tempo. Zo worstelen vierduizend gezinnen met psychische problemen.

Eén op de drie huishuishoudens in de negen aardbevingsgemeenten voelt zich onveilig. Daar komen de zorgen over de 'dramatische woningmarkt' nog eens bovenop.

Dit blijkt uit een woningmarktonderzoek van het Gasberaad, voorheen de Dialoogtafel. Het is uitgevoerd door de TU Delft en CMO STAMM.

Schokkend

Volgens de onderzoekers is de leefbaarheid van het gebied sinds de zware aardbeving van 2012 bij Huizinge sterk verslechterd. Burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren schrikt van de uitkomsten: 'Ik vind de resultaten schokkend', reageert Ten Brink, die voorzitter is van de begeleidingscommissie.

Geen vertrouwen

Het vertrouwen in de overheid en de NAM is tot het nulpunt gedaald. 'De bewoners zijn van mening dat de overheid en de NAM veel te weinig doen om de negatieve effecten van de aardbevingsproblematiek aan te pakken. Het gevoel heerst dat de overheid de kant van de NAM kiest en geen volledige verantwoordelijkheid neemt', aldus de onderzoekers.

Onverkoopbaar

Afgezien van het algehele gevoel van onveiligheid speelt veel mensen de onzekerheid over de waarde van hun woning parten. Ook zitten veel gedupeerden opgescheept met een onverkoopbaar huis. Ze willen weg uit het gebied, maar zitten gevangen in hun eigen huis.

De woningmarkt staat nagenoeg stil, terwijl in andere delen van Groningen en de rest van het land sprake is van een opleving. Zicht op herstel is er niet. 'Met name de combinatie van krimp en aardbevingen is een giftige cocktail voor de toekomst.'

Opkoopregeling

De onderzoekers stellen een ruime opkoopregeling voor. De 'Moerdijkregeling' wordt daarbij als voorbeeld genoemd. In dat gebied zijn alle huizen opgekocht, waarbij een geïndexeerde WOZ-waarde wordt uitbetaald.

Er is al wel een regeling voor compensatie van waardevermindering, maar die geldt alleen bij verkoop. Een zeer matige regeling, vinden de onderzoekers. 'Het leidt alleen maar tot veel onbegrip en frustratie', wordt geconcludeerd.” Einde citaat RTV Noord.