zondag 30 oktober 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (297)


De afgelopen weken zag ik op een aantal plaatsen op een grasspriet of een dun takje een hele rij keurig gerangschikte minuscule eitjes. Het zijn ongetwijfeld eitjes van een insect, maar ik heb geen idee van welk insect. Op de Kinderwerktuin zag ik dit soort eitjes op een lavendelstruik. 

De eitjes op de foto kwam ik in de tweede helft van september tegen op de tuin van De Wiershoeck, op een takje van Persicaria filiformis 'Variegata'. Dat is een duizendknoop. Deze soort bloeit met zeer fijne, draadachtige roze-rode bloemen in de periode juli-september. De belangrijkste sierwaarde van deze duizendknoop zijn niet de vrij onopvallende bloemen, maar het mooie decoratieve tweekleurige blad. Het blad is groen van kleur met op iedere bladhelft een donkere vlek of vlekken.

Een ander graag gezien lid van de duizendknoopfamilie is de adderwortel, die vooral vaak bij vijvers wordt aangeplant. Minder populair is de Japanse duizendknoop. Dat is een plant met een enorme groeikracht. Hij verdringt andere kruiden en struiken. De plant kan door scheuren via de fundering huizen binnengroeien en door asfalt heen breken. Er zijn geen insecten of schimmels die er noemenswaardig van eten (hooguit nectar), waardoor de plant niet in zijn opmars wordt gestuit. Doordat er geen insecten van leven, is een ondergroei die door Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels en kikkers volslagen oninteressant.

Een week nadat ik de eitjes voort het eerst zag, waren de rode bloemetjes iets groter geworden en de eitjes een beetje verkleurd. Weer een week later waren bijna alle eitjes uitgekomen. Op de onderste foto zijn rechtsboven nog enkele eitjes te zien waar nog geen larve uit is gekropen. En rechts van het meest rechtse bloemetje kruipt juist een larve uit het ei. Dat zag ik pas toen ik de foto op het beeldscherm aandachtig bekeek. Maar de grote vraag blijft “Van welk insect is dit het larvestadium?”

Info: Wikipedia en De Tuinen van Appeltern

Foto + tekst: luit Staghouwer

Geen opmerkingen: