maandag 10 oktober 2016

WAT IS ER MET HET BEIJUMERBOS?

"Bij het einde van de Nijensteinheerd staat een stuk bos van Kardinge. Langs het hele bos rand liggen bomen plat. Nou ben ik overdag aan het werk dus krijg ik er weinig van mee. Maar weet jij daar misschien meer van af? Dat ze het bos gaan plat leggen of dat ze gewoon wat weghalen? Want las in het verleden ergens dat ze daar ooit een golf baan wouden maken."


Aldus een vraag van lezer Raymond. Ondergetekende ging op de bewuste plek een foto maken en hij zag wat Raymond bedoelde. Zie afbeelding. Tot nu toe weet de Beijumblogger niet wat ze met het Beijumerbos aan het doen zijn. Wel weet hij dat hier geen golfbaan komt. Wie weet meer? Beijumnieuws@ziggo.nl

Uit een pdf van de gemeente Bedum: 
Zie update, klik groter

Het Beijumerbos ligt aan de zuidkant van het plangebied tegen Kardinge aan. Natuurmonumenten is sinds enkele jaren beheerder van het gebied. Het kenmerkt zich als een jong, nog behoorlijk eenvormig bos. Het gebied maakt geen onderdeel uit van de EHS of van een ecologische verbindingszone. Natuurmonumenten heeft ambities om het bos te ontwikkelen tot een gevarieerder bos, met hogere natuurwaarden dan het nu heeft en staat een integrale natuurontwikkeling met Kardinge voor. Het bos heeft een te kleine oppervlakte  rustplaats te bieden. Het bos moet aantrekkelijker worden voor wandelaars en ook is de veiligheid een aandachtspunt. Wanneer besloten wordt tot de aanleg van nieuwe natuur tegen het Beijumerbos aan, zou dat tot een meerwaarde van het Beijumerbos leiden. 


Update 12.45 uur, lezeres Lisa stuurde de rechter afbeelding waarop Natuurmonumenten tekst en uitleg geeft over de werkzaamheden in het Beijumerbos.

Ze schreef erbij:
Volgens natuurmonumenten was het nodig om het bos meer lucht te geven en voor de paden zodat ze beter zouden drogen heb het zelf ook gehoord van natuurmonumenten ben daar lid van maar ben het hier niet mee eens dit is gewoon het bos slachten vind ik

Zie ook dit bericht van februari over overtollig water in het Beijumerbos en de heersende Essentaksterfte aldaar.

3 opmerkingen:

Ria zei

Vaak wordt een bos(je) mooier, als er wat bomen gekapt worden. Andere bomen krijgen zo meer ruimte om uit te groeien tot wat ze kunnen zijn.

In het begin, vlak na de kap, kan het dan heel kaal lijken. Na een (paar) jaar is er dan verbetering te zien.

Remko zei

haha, vergelijk maar met de Groene Long! ;)

Anoniem zei

Laatst hoorde ik een UWV-consulent zijn werkdag beginnen met een opmerking die ook echt lucht geeft; "Vandaag gaan we 's even weer wat dood hout kappen".