donderdag 20 oktober 2016

NOORDDIJK HEEFT OOK EEN MINIBIEB


"Neem hem maar mee om te lezen."

De Beijumblogger opende het deurtje en zag bovenaan een dik boek van Ayaan Hirsi Alie liggen.

Hij was afgelopen maandagmiddag in Noorddijk aangeland, een dorpje dat ongeveer anderhalve kilometer oostwaarts van Beijum ligt. Het Beijumerbos ligt er tussen. Die route is lopend of met de fiets goed te doen.
Maar ondergetekende reed met de auto over de Noorddijkerweg. 

Als je vanuit Beijum voor een boodschapje naar Winkelcentrum Lewenborg gaat en daarna verder je weg wil vervolgen, heb je twee mogelijke routes. Gewoon via de oostelijke ringweg, de kortste route. Maar wat ook kan, en dan was de keuze van schrijver dezes, rij via de Beijumerweg Zuidwolde in, ga bij de brug ter hoogte van café Moeke Vaatstra rechtsaf en neem een paar bochten zodat je in Noorddijk terecht komt. 

Zie eerst de afbeelding links. Hier rij je de wijk uit richting Zuidwolde. Bijna voorbij enerzijds de Edzemaheerd en anderzijds de Rensumaheerd zien we treffend de overgang tussen stadsdorp Beijum en echt dorp Zuidwolde in beeld. We zien tientallen kippen lopen en proberen wat eetbaars uit de grond te pikken. 


Op de plek waar de rechter afbeelding is gemaakt passeerde de blogger een huis waarvoor verschillende soorten stekjes worden aangeboden. Een paar bochten verder en inmiddels op de Noorddijkerweg aangeland zag de blogger op de kruising met de voor Beijumers en Lewenborgers bekende wandel- en fietspad met de hoge populieren, als deel van de 4mijl-route door Kardinge, een auto, drie mensen en een cameraploeg. Geen idee wat ze aan het doen waren.

Een paar honderd meter zag de blogger de minibieb naast de weg staan. De eigenaresse wilde niet mede mee op de foto.

Wat een aardig kastje, binnen een straal van amper drie kilometer is dit de vierde minibieb vanuit Beijum bekeken.
Het boek van Ayaan Hirsi Alie wilde ondergetekende niet mee, hij heeft niet altijd zin in zware wereldproblemen- kost.

Ondergetekende vervolgde zijn weg richting Lewenborg. Rechts doemden de contouren van genoemde wijk op. Links, richting Garmerwolde lag weiland, en graasden koeien in de verte en er hingen prachtige witte wolken in de lucht. Zie afbeelding rechtsonder.
Je woont in een wijk. Maar mooie dorpjes als Noorddijk en Zuidwolde liggen op een steenworpafstand. In de stad wonen en in een paar minuten het platteland op fietsen of lopen. Een ideale combinatie.   

1 opmerking:

Anoniem zei

Mensen kunnen tegenwoordig moeilijk langer dan 2 à 3 minuten hun aandacht focussen op een leesonderwerp..... dan moet er ...HUP... weer verder gesurfd... Voor de echte rustzoekers zijn er echter tegenwoordig de minibiebs, een GEWELDIG onbaatzuchtig leesinitiatief dat je vroeger niet kende.... Soms kent deze tijd dus toch nog mooie nieuwe ontwikkelingen.