zondag 2 oktober 2016

TEAKWONDO TOERNOOI IN SPORTHAL BEIJUM


De sporthal van Beijum was vanmiddag afgeladen vol. Vol toeschouwers en vol jonge sporters. Er werd een teakwondo-toernooi gehouden waar de provincies Groningen, Drenthe en Friesland aan mee deden.

De Beijumblogger ging tegen twee uur vanmiddag even kijken. Het zag er ogenschijnlijk agressief uit wat er op de matten plaatsvond, naar elkaar trappen etc., maar schijn bedriegt en bedroog. De sportiviteit bleef hoog in het vaandel staan en zelfbeheersing werd (voor zover ondergetekende kon waarnemen) niet verloren.
Aan de kant stonden een twintig tal bekers opgesteld, wellicht waren het er bij aanvang meer en waren er al wat uitgereikt.
Van de hoed en de rand weet de blogger niet te vertellen. Voor uitslagen en winnaars moet de lezer ergens anders zijn.

Maar wat opviel was het respect dat de 'vechters' toonden. Mensen kunnen zo hun vooroordelen over bepaalde sporten hebben. Zo staat rugby als ruig bekend. Ondergetekende is regelmatig bij rugbywedstrijden en trainingen aanwezig. De discipline en het respect naar elkaar (en de scheidsrechter) toe is beduidend hoger dan bij het voetbal.

Teakwondo een gemene en agressieve sport? Niks ervan:


Taekwondo is een vorm van een ongewapend gevecht. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon hand of vuist en do de manier of de weg. Taekwondo is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid en het wordt dus ook vaak gezien als een verdedigingssport en niet als een vechtsport omdat er veel aandacht gaat naar zelfbeheersing en respect. https://nl.wikipedia.org/wiki/Taekwondo

1 opmerking:

NINO ROSENBERG zei

Er deden 2 scholen mee uit Overijssel.
Budo Hantei uit Oldenzaal en Budo Aykac uit Enschede