zaterdag 8 oktober 2016

(HER) OPENING GROENE LONG EN INFORMATIETAFEL


 "We liepen met z'n tweeën een paar jaar geleden door de Groene Long en we dachten, dat ziet er toch niet uit? Kan daar niks aan veranderen?"
Theo Smit van werkgroep de Groene Long memoreerde vanochtend in zijn toespraak aan hoe het allemaal zo gekomen is.

Het natuurpark dat dwars door Beijum loopt is de afgelopen jaren ingrijpend aangepakt. Bomen zijn gekapt, de kop van de Groene Long, voor anderen Groene Hart, is overzichtelijk gemaakt, er zijn witte bruggen geplaatst, er is een ecologische kikkerpoel aangelegd....van alles is er gebeurd.

Vanochtend omstreeks 10 uur kwam wijkwethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) het park heropenen en en passant onthulde hij met Theo Smit een informatietafel bij de genoemde kikkerpoel. Zie afbeelding boven.

Voor het onthullen van de tafel waren er toespraken waarin uitleg werd gegeven over het hoe en wat wat betreft de renovatie van het park.

Het was een mooi contrast, de volwassen aanwezige toeschouwers, luisterden naar de toespraken, de aanwezige scouts van De Voerman hadden het geduld er niet voor en ze begonnen de kikkerpoel aan een 'inspectie' te onderwerpen, zie foto.

De scouts waren weer geïnteresseerd en betrokken nadat de informatietafel was onthuld, zie foto rechts.

Was het ingrijpen in de natuur van de Groene Long het vele geld (miljoenenproject) waard?
Daarover zijn en waren de meningen verdeeld.

Een aanwezige klampte de blogger aan: "Ik vond het oude park natuurlijker en ongerepter, vooral aan de oostkant richting Noorddijk ziet het er nu wel erg gecultiveerd uit."

Zijn de aanpassingen wel in goed overleg met Beijumers doorgevoerd? Waarom liep de wijk niet uit tijdens de openingsceremonie? En hoe kan het dat er zo weinig gebruik van het park wordt gemaakt om er te gaan recreëren?

Een andere aanwezige: "Als dit financieel gezien kan, waarom kan een beweegtuin dan niet?"

Het plan om het natuurpark aan te pakken is een aantal jaren geleden ontstaan toen er nog een goed gevulde NLA-pot was.

Die tijd is voorbij. De voorstanders van het voltooide plan zijn blij met de veranderingen, het grote gedeelte van Beijum heeft er niks mee en bleef vandaag thuis.

Dure ingrepen in het natuurgebied van Beijum garanderen niet dat bewoners van Beijum datzelfde natuurgebied in hun harten sluiten. Dat is jammer, want het park is er voor alle bewoners van Beijum.

5 opmerkingen:

Ard zei

Zet er aan de oostkant een natuurlijke afscheiding omheen en maak er met bankjes een parkje van.
De rest is in mijn ogen een onsamenhangend (soms ondoordringbaar )geheel welke door o.a gebouwen en wegen wordt doorsneden.
Maar goed, ieder zijn/haar hobby en/illussie.

Anoniem zei

Dit stamt uit de tijd dat het BOB, NLA-team en de Beijumkrant onder een hoedje speelden. Kun je zien wat er uit voort is gevloeit.

Kees Huizenga zei

De participatiegraad bij deze officiële heropening van de Groene Long is kenbaar zeer laag te noemen. Dat komt omdat een zeer klein groepje ("ons kent ons") bij de Groene Long is betrokken. De werkgroep Groene Long, de (opgeheven) Klankbordgroep Groene Long, de SDC Oost, enkele ambtenaren en de BOB. De inspraak bij de nieuwe opzet van de Groene Long stelde weinig voor.

Oud-BOB-voorzitter John Veldman was aanwezig. Niet oud-BOB-voorzitter Wim Klein.

Ruud van Erp van de SDC Oost (voorheen: de SDC Noorddijk) staat ook op de foto.

Ik tel ± 33 volwassenen, exclusief de padvindersgroep.

Theo Smit heeft zich gehecht aan de lieden van de Sociale Long Beijum. Ik zie echter geen Facebookvrienden van de SLB op de foto.

Remko zei

Tja, ik had wat andere dingen te doen, maar ik vind dat we een erg mooie groene long hebben. Mooier dan voorheen. Prima investering wat mij betreft.

Waar zit die informatietafel precies?

Ria zei

Het is in elk geval niet de vraag wat de mening van de 'nieuws'blogger is. ;-)

Ik vind het mooi geworden. Ik denk ook dat veel mensen helemaal niet meer weten hoe het was.