zaterdag 15 oktober 2016

ANGST VOOR (HORROR) CLOWNS HEET COULROFOBIE


Er is iets met clowns. Er zijn mensen die er hysterisch bang voor worden. Zozeer dat er zelfs een moeilijk ziektebeeld-woord voor is bedacht. Coulrofobie. Hoe moet je de gekte rondom horrorclowns duiden? Is het een vorm van geestesziekte? Hoe komen redelijk wat mensen zo paranoïde angstig voor clowns?

Met stomme verbazing zag de Beijumblogger afgelopen woensdag de bezoekerscijfers spectaculair stijgen na het publiceren van een bericht over een mogelijke horrorclown in Lewenborg en Beijum. Zie nog eens hier.
De teller loopt nog steeds door en inmiddels hebben meer dan 17.000 bezoekers het bericht bekeken. Krankzinnig. Op Facebook werd driftig gereageerd, vooral in de trant van 'wee z'n gebeente als ik hem tegen kom, hij gaat er aan.'

Agressie en angst zijn twee kanten van dezelfde medaille. Angst voor clowns en agressie richting richting deze lolbroeken gaan hand in hand.

Onwillekeurig gingen de gedachten van ondergetekende de afgelopen dagen terug naar het jaar 1987. Nederland was in rep en roer. Het Groningse Oude Pekela werd wereldberoemd. Ruim zeventig peuters werden dat jaar door de politie ondervraagd, tegen de vijftig kinderen zouden seksueel zijn misbruikt. Door daders die verkleed waren als....clowns.
Oude Pekela werd platgelopen door journalisten uit Europese landen en uit de Verenigde Staten.
Er is nooit bewijs geleverd voor het massale misbruik, en het is maar de vraag of dit überhaupt wel heeft plaatsgevonden. Tot op de dag van vandaag laten bewoners van Oude Pekela zich niet graag uit over deze periode. Zal de beroering destijds extra zijn aaqngewakkerd omdat er clowns in het spel waren?
Zie voor een uitgebreid verslag de Groene Amsterdammer
In 1995 berichtte Trouw dat het geen massahysterie was geweest maar dat er wel degelijk misbruik heeft plaatsgevonden.

Rond Halloween ziet de Beijumblogger regelmatig de meest griezelige figuren door de wijk schuimen. Zie bijvoorbeeld deze foto. Geen probleem, mag allemaal, niemand die zich er over opwindt.
Maar een clown die met een opgeblazen plastiek knuppel over straat loopt wordt deze dagen vogelvrij verklaard. Die mag, volkshysterie, gelyncht worden. Bizar.  

Coulrofobie of clownfobie is een irreele of overdreven angst voor clowns.
Dit fenomeen komt vrij veel voor bij kinderen maar zelfs tieners en volwassenen kunnen er last van blijven houden. Johnny Depp bijvoorbeeld heeft een clownfobie.
Coulrofobie komt vrij veel voor en komt op verschillende manieren tot uiting.  De symptomen zijn verschillend van paniek aanvallen tot een hevige angst voor personen die verkleed zijn in een clown kostuum of andere in het oog springende kostuums. VrijvanFobie.

En op Wikipedia staat:
Coulrofobie is een angst voor clowns. Een clown kan met zijn uitvergrote uiterlijkheden en onvoorspelbare gedrag soms bedreigend overkomen. Bovendien kan iemand met boosaardige bedoelingen een ontwapenend uiterlijk aannemen, bijvoorbeeld door zich als clown te vermommen ('wolf in schaapskleren'). 

Het kan niet anders zijn, er wonen redelijk wat mensen met coulrofobie in Nederland, en ook in Beijum en Lewenborg.
De clownfobie schijnt vrij goed te behandelen zijn. Dat kan een idee zijn voor de vele mensen die er in door draaien en overal beren (clowns) op de weg zien.

Geen idee of een behandeling vergoed wordt door het ziekenfonds.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De angst is juist zo groot, omdat de satanische achtergrond van deze rituele aktiviteiten wel degelijk op waarheid berust. Kinderen die beestachtig worden misbruikt en verdwijnen binnen reguliere organisaties als kinderbescherming, jeugdhulpverlening en de pedonetwerken van justitie en hogere politieke regionen. Alles wordt weggemoffeld door figuren op sleutelposities om de daders de hand boven het hoofd te houden. Een geijkte strategie daarbij is om de slachtoffers te psychiatriseren bijv door hen angststoornissen toe te dichten, zodat de samenleving e.e.a. niet serieus zal nemen. De mens is echter gelukkig in daadwerkelijk levensbedreigende situaties net een dier in hevige nood; hij reageert wel degelijk geheel natuurlijk en adekwaat heftig op doodsgevaar.

Anoniem zei

Het ziekenfonds?

Anoniem zei

Hadden we maar weer een ziekenfonds. Nu zitten we nog met horrorclowns als Menzis.