dinsdag 11 oktober 2016

IN BEIJUM WORDT JE HET BOS INGESTUURDTen tijden van Tom Tom en andere navigatie-systemen is Beijum een verademing. Hier geen lui makende routeplanner of gemakzuchtige bewegwijzeringsborden, nee, de hersenen van mensen die Beijum bezoeken zullen kraken en in conditie blijven door een beste dosis hersengymnastiek wat geleverd moet worden om het doel van het bezoek aan de wijk te vinden..

Neem de bovenste foto. Bottema- en Sibrandaheerd rechtsaf? Dat wordt ernstig zoeken, beide genoemde heerden liggen namelijk aan de hele andere kant, men moet hier naar links...

Op de linker foto staat ook een mooi bord. Rechtsaf gaat het naar de Hiddemaheerd. Maar wat is in vredesnaam de Hiddemaborg? Kunnen we hier met een teletijdmachine terug naar het verleden rijden? Hoeveel jaren bestaat deze seniorenvoorziening al wel niet meer?

Foto rechts dan. Wat een mooie groene woonheerd. Maar waar is dit?

Foto links is ook weer een zoekplaatje en puzzel voor mensen die niet bekend zijn in Beijum.
We zien een gedeelte van de westelijke wijkring, vlakbij de bocht naar de benzinepomp, De Hunze en naar de opritten naar de oostelijke ringweg.

Links zien we seniorenflat genaamd de Bunnemastee. Wat staat er op het bord dat langs de weg staat? Bunnemaheerd, rechtdoor.
In feite klopt het, je moet vijf meter voorbij de bocht rechtdoor en dan direct naar links. Maar de pijl had beter naar links kunnen wijzen.

Tot slot de onderste afbeelding. Wat was De Wegwijzer ook nog maar? Winkelcentrum Oost? Wat is dat? Wat was Stiel ook nog maar?
Behalve de bibliotheek zien we allemaal clubs en organisaties uit de oudheid van Beijum op het bord aangegeven.

 Maar mensen worden er wel naar toe verwezen.

In doolhof en bloemkoolwijk Beijum val je in elk geval niet in slaap als je daar als buitenstaander voor het eerst de weg zoekt.

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Op de zgn. "Wegwijzer Beijum" staan de volgende fouten:

1. "Winkelcentrum Oost" is onjuist. Beijum heeft één winkelcentrum in Beijum-West;

2. Stiel, later opgenomen in de MJD Beijum, zit in WIJ Beijum;

3. de MJD bestaat nog wel (kort!) als stedelijke stichting, maar is wat betreft Beijum opgenomen in de moloch Wij Beijum;

4. de BOB zit sinds enige maanden in het pand van Wij Beijum aan de Isebrandtsheerd;

5. het postkantoor in Beijum-Oost bestaat helaas niet meer. Al enige jaren;

6. Beijum heeft inderdaad vensterscholen. De vraag is of in Beijum-Oost een ambtenaar werkt, die zich bezighoudt met vensterscholen. Volgens mij niet. In de richting van de pijl staat geen vensterschool.


Conclusie

Er is werk aan de winkel voor Peter Homan van de wijkpost van Stadsbeheer Oost. Voorheen Stadsbeheer Noorddijk. Dit bord, een wijkgedrocht, moet zo spoedig mogelijk verdwijnen!

Steeds als in naar Beijum-Oost rijdt (met de fiets), erger ik me grotelijks aan dit zieltogend en verlopen/bezopen bord.

Kees Huizenga zei

Een correctie

De laatste zin moet luiden:

"Steeds als ik naar Beijum-Oost rijd (met de fiets), erger ik me grotelijks aan dit zieltogend en verlopen/bezopen bord."