vrijdag 1 januari 2010

THE DAY AFTER


De eerste dag in dit nieuwe jaar geeft een indruk waar we de laatste jaren vertrouwd mee zijn geraakt. Telefooncellen en bushokjes die aan diggels liggen, vreugdevuren die nog nasmeulen en de wegen die bezaait liggen met vuurwerkresten. Maar de andere kant is zoals altijd ook aanwezig, her en der in de wijk zag ik om het middaguur Beijumers met blik en veger in de weer om de resten op te ruimen en straten en stoepen schoon te vegen. Rond Winkelcentrum Beijum zijn de meeste vernielingen aangericht. Het bushokje ligt aan barrels en zoals afgelopen nacht reeds vermeld zijn ook de telefooncellen op de parkeerplein voor Albert Heijn kapot gemaakt. Een lezer stuurde nog een foto op van de vernielde telefooncellen met de tekst: Jongeren kregen onderling nog ruzie op Plein West. Vanaf ongeveer 03.00 gingen ze richting de Emingaheerd en daarna trok een groep van ongeveer 20 man naar Oost terwijl ze onderweg diverse vernielingen aanrichten bij het Gezondheidcentrum en bij tenminste 1 woonhuis op de hoek van de Eminga- en Bentismaheerd. Op Plein Oost werden vervolgens ook nog vernielingen aangericht waarbij een persoon behoorlijk gewond raakte aan zijn arm, hij had een grote vleeswond. Rond 04.00 keerde de rust weer terug.
Morgen gaan we weer over naar de orde van alledag. De planken zullen weer voor de ramen van het Winkelcentrum worden verwijderd, de telefooncellen en bushalte worden weer gerepareerd en er kan weer een vol jaar worden nagedacht over hoe het een ander te vermijden is voor de volgend nieuwjaarswisseling. Ik begreep dat er ergens in de stad al experimenten lopen met bushokjes die hufterproof zijn gemaakt, een echte kerel die ze dan nog stuk krijgt. De fietsenmaker zal de komende dagen goede zaken doen want de kans op een lekke band is deze dagen vele malen groter dan andere dagen. Er was rellerigheid, er waren vernielingen en er ligt veel rotzooi. Maar het is naar mijn eigen indruk wel eens onrustiger en baldadiger geweest tijdens jaarwisselingen in Beijum.
Ook in de omgeving van de Stoepemaheerd en de Voermanstraat in de stad werden agenten en politievoertuigen bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen. Eén verdachte werd aangehouden in de wijk Beijum. Bron: http://www.dvhn.nl/

9 opmerkingen:

Alie zei

Volgens mij moet de politie of gemeente (weet ik veel wie het regelt) die zeecontainers eind dit jaar achterwege laten en gewoon met een vuurkorf en gluhwein op plein oost en west gaan staan. Nodig mensen uit voor een borrel ipv uit voorzorg letterlijk de groepen uit elkaar slaan. Als je elkaar een hand reikt, kunnen daar mooie en leuke dingen uit voortkomen. Kweek een sfeer van vriendelijkheid en misschien (hopelijk..) blijven dit soort domme taferelen dan uit..
Idealistisch of niet??

Unknown zei

Ja idd een goed plan op beide winkelcentra leuke activiteiten voor met name de jeugd.
Er was nu wel wat geregeld in het Trefpunt maar dat was om 20 uur afgelopen daarna gingen ze de straat op.
Tot ongeveer 01.00 waren er ook nog medewerkers van het MJD bij het wc west maar ook zei deden vrij weinig.
De beide winkelcentra's zijn toch de verzamel plekken voor de (rel) jongeren.

Veenstra zei

Hoera Beijum staat weer boven in de krand van het Dagblad van het Noorden waar het echt is gebuurd is in Hoogkerk en de Wijerd Geweldicht deze krant OPZEGEN DEZE ROOIJE KRANT

Kees Huizenga zei

Zeer gewaardeerde Alie,

Jouw voorstel kan besproken worden binnen het Veiligheidsberaad van Beijum i.o.

Er is het gezegde: "Wie liefde geeft, krijgt liefde terug." De vraag is of dit opvoedkundig en pastoraal spreekwoord van toepassing is op personen die welbewust zaken willen vernielen. Wat hebben die werknemers van de MJD gedaan of bereikt? Op zich wel een goed idee om MJD'ers te betrekken bij de door mij bepleite heerdwachten.

Op 31 december jl. ben ik niet naar het WC Beijum-West gegaan, omdat ik vorig jaar depressief werd van die zeecontainers. Ik wil geen oorlogsstemming krijgen.

Inderdaad, het is zeer opmerkelijk dat op Plein Oost niet datgene heeft plaatsgevonden wat in Beijum-West is geschied.

Hierbij de link van het artikel in het DvhN, waarop Johan wijst:

http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article5649348.ece

Kees Huizenga zei

Zie verder:

http://www.politie.nl/groningen/nieuws/10010150aanhoudingentijdensdejaarwisseling.asp

“Stad

Op de kruising Vondellaan met de Van Schendelstraat ontstond een groot vuur op het wegdek. Het vuur werd omgeven door een grote groep personen. Toen de politie optrad tegen de groep werden zij bekogeld met zwaar vuurwerk en andere voorwerpen. Twee agenten raakten tijdens het optreden gewond. Eén politieman werd met een hard voorwerp op zijn hoofd geslagen, terwijl de andere diender een steen tegen zijn hoofd kreeg. Beiden werden met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie wist een man aan te houden, die verdacht wordt van het mishandelen van één van de agenten. Na een charge keerde de rust terug op de Vondellaan. Ten slotte werd een brandweerman met een steen bekogeld. Hij liep daarbij wonderwel geen verwondingen op. De agenten en de brandweerman doen aangifte.

Naast het optreden op de Vondellaan moest de politie kort en krachtig optreden in de omgeving van de Stoepemaheerd en de Voermanstraat in de stad. Op beide locaties werden zowel agenten als politievoertuigen bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen. De politie wist één verdachte in Beijum aan te houden. Bij de arrestatie raakte een politieagente gewond aan haar voet. Na charges van de politie keerde de rust weer terug. Ten slotte werden op de Grote Markt, de Gelkingestraat en de Poelestraat zeker vijf aanhoudingen verricht, omdat groepen en individuen elkaar te lijf wilden gaan. Daarnaast wilden sommige personen op vordering van de politie niet weggaan. Enkele mensen werden tijdens het politieoptreden gebeten door een politiehond.”

Unknown zei

Maar 1 arrestatie als de jongeren zich zo hadden misdragen waren er wel meer arrestatie's vericht !!!
Daarbij liepen er ook rechercheurs in burger rond zo'n 6 stuks.
Degene die is gearresteerd had ook nog eens niks gedaan dat was degene die niet (hard) genoeg wegliep en viel (teveel drank?) en toen door 5 agenten werdt geslagen.
Die foto hierboven van die politie auto daarin wordt hij weggeveoerd dat was ter hoogte van de doornbosheerd.
Wel goed dat ze zelf toegeven dat het er niet zacht aan toe ging.

Anoniem zei

Ik heb de eerste schrik van het jaar alweer te pakken.
Kees Huizenga die het spreekwoord "Wie liefde geeft, krijgt liefde terug." gebruikt.
Oeoeoeoewaaaah! Hoe Hoe Hoe. Alsjeblieft niet weer doen Kees. De rillingen lopen nog over mijn rug.

Anoniem zei

Beste Kees,

Sorry van het vorige bericht. Ik was een beetje te impulsief. Dat was niet echt liefde geven wat ik deed. En ik krijg graag een beetje liefde terug. Kees, gelukkig nieuwjaar en ik zeg het nogmaals: sorry, sorry, sorry. Een tip: geef de BOB ook een beetje liefde. Dan krijg je vast een paar dikke smokken terug. Alle knappe koppen in Beijum moeten samenwerken.

Kees Huizenga zei

@ Anoniem:

Echte liefde en goede adviezen zijn in de praktijk niet anoniem.

Houd je van bobsleeën in de winter?