zondag 17 januari 2010

HET KAN VRIEZEN EN HET KAN DOOIEN

Een lezeres stuurde een paar dooifoto's met onderstaande tekst: Met veel plezier volgen wij bijna dagelijks het Beijumnieuws!! Het steeds weer actuele nieuws is prettig leesbaar, ziet er gevarieerd en verzorgd uit en is meestal voorzien van treffende plaatjes. Ga vooral zo door zouden wij zeggen. Ook al is de dooi inmiddels ingetreden, deze prachtige foto's wilden wij u toch niet ontzeggen. We zijn benieuwd of u er iets van kunt gebruiken voor het nieuws.
Het nieuws ligt deze weken letterlijk op straat, maar ook op de weilanden en in de sloten. Sneeuw, ijzel, rijp, ijspegels, ijs, sneeuwpoppen, sneeuwschuivers, valpartijen, schaatsen etc., ik weet niet of de lezer het al de keel uithangt, maar volgens mij is het einde van de winter nog lang niet in zicht.

Blijf gerust meer winter-, ijzel- of dooifoto's opsturen, af en toe zal ik er een selectie van plaatsen. Deze twee foto's lijken me aan de rand van Beijum gemaakt en als ik het goed heb zijn op de bovenste foto de contouren van Zuidwolde zichtbaar. De rechter foto is meer een zoekplaatje, je zou er een puzzel van kunnen maken: waar is dit? Ik gok dat de foto ongeveer ter hoogte van de Scheltema- of Wilkemaheerd is genomen. Of toch bij de Jensemaheerd? Op het moment dat ik dit schrijf- zondagmiddag- sneeuwt het buiten weer licht. En volgens mij dooit het ook een beetje. Maar later op de avond zal het weer gaan vriezen. Het kan alle kanten op. En laat dat nou precies de betekenis zijn van het gezegde: het kan vriezen en het kan dooien. Nee, het blijkt toch geen gezegde te zijn maar een spreekwoord: De Nederlandse taal kent een groot aantal spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een waarheid of wijsheid bevat. In tegenstelling tot een gezegde wordt steeds dezelfde tekst gebruikt. http://spreekwoorden.nl/

2 opmerkingen:

Annamarie zei

ik vind die linker foto geweldig!
de golvende bewegingen van de "sneeuwduin" waarvand de randen scherper geworden zijn door het invallen van de dooi... prachtige foto!

ik schijf vrij actief op een site over het weer en daar hebben we een topic lopen over winterse spreekwoorden en gezegden, maar daar werden dan vooral bekende spreekwoorden en gezegde "omgezet" in winterse, dan is het wel heel grappig om te zien wat voor variaties er dan uitkomen...

een paar van mezelf zijn oa
"met je mond vol sneeuw staan" of "het ijs is altijd beter aan de andere kant van de ijsbaan". ;)

Alie zei

Beter 10 ijsvogels in de hand dan 1 in de lucht? (kan ook met ijspegels)

Leven als kat en muis wordt leven als kind en sneeuwbal

Een boompje opzetten wordt een sneeuwpop opzetten

Voor niets komt de zon op wordt voor niet valt er sneeuw en vriest het

Zich op glad ijs begeven kan zo blijven...

Volgens mij kun je er wel 100 of meer bedenken.

Maar..mooie foto's!!