woensdag 20 januari 2010

GEZELLIG EN SWINGEND VOORLEESONTBIJT IN DE BIEB

Luisteren, dansen én ontbijten in Beijumer Bieb!Vanochtend was de lokale aftrap van De Nationale Voorleesdagen 2010. Tegen de veertig kinderen kwamen met begeleiding of ouders naar de familiebibliotheek aan de Ypemaheerd om te genieten van een lekker voorleesontbijt, zie de foto hieronder waarop kinderen zich te goed doen aan allerlei lekkere dingen. Het ontbijt ging er goed in want de meeste kinderen leefden zich een minuut of tien daarvoor uit met een wel heel speciale dans. U leest het goed, ze deden de wiebelbillenboogie.

De wiebelbillenboogie? Wat is dat nou weer? Wel, op verschillende plaatsen in het land is hét prentenboek van dit jaar, luisterend naar de naam-jaja- De Wiebelbillenboogie voorgelezen aan peuters.Eerst even dit, waarom (voor)lezen? Plaatjes kijken, verhaaltjes vertellen-welk kind is er niet verzot op? Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkeld het taalgevoel en bezorgt hen én u veel plezier. En plezierig was het vanochtend om half tien in de bibliotheek. De interactie tussen de voorlezer en de kinderen was in orde, er was een levendige en speelse sfeer en ook het knotsgekke boek van Guido van Genechten was er debet aan. Waar gaat het boek over? Als mama even weg moet, zorgt papa voor de kinderen zoals hij alleen dat kan. Binnen de kortse keren wordt het een vrolijke bende. Dit grappige voorleesboek laat zien dat papa's net zo goed op de kinderen kunnen passen als mama's....Wel op hun eigen manier natuurlijk.

De ongedwongenheid van de kinderen zorgde ervoor dat de voorlezer zich kon ontspannen, kinderen gingen met hun neus tegen het boek aangedrukt staan en gingen helemaal op in het verhaal. Het was een feest om ze voor te lezen, een heerlijke chaos waarin toch ook geluisterd werd. Even feestelijk was het singen na afloop, de kinderen van Beijum beheersen het wiebelbillenboogie-en perfect. Voorlezen, dansen, ontbijten, zeg maar feestvieren, het kon en kan allemaal in de familiebibliotheek van Beijum, in de Wegwijzer op Plein Oost. Over tien dagen wordt ter afsluiting van de Nationale Voorleesdagen in de Beijumer Bieb een theatervoorstelling gegeven: Als Dat Maar Goed Gaat! Het stuk wordt gespeeld door Theaterpret en ook hierin is een moeder even van het toneel verdwenen: Als mama moet werken gebeuren er grappige dingen in het huis van Ibi en Noes. De kip legt een ei midden op de tafel, verfspetters vliegen rond en loopt daar nu echt een indiaan? Als dat maar goed gaat....!
Haal snel gratis entreekaarten, want op = op!! (voorstelling is zaterdag 30 januari om 11.30 uur)
http://www.nationalevoorleesdagen.nl/nvd/2010/
Voor meer foto's gaat u naar de site van peuterspaalzaal Pinokkio, onderdeel van de Dijk:
http://peuterspeelzaalpinokkio.web-log.nl/peuterspeelzaalpinokkio/2010/01/voorleesontbijt.html
En nog meer foto's: http://halonoa.web-log.nl/halonoa/2010/01/wiebelbillenboo.html

Geen opmerkingen: