donderdag 28 januari 2010

NIEUWE MUZIKANTE BIJ WINKELCENTRUM BEIJUM

Sinds ongeveer een half jaar zag ik afgelopen week weer een vrouw 'bedelen' voor de ingang van Winkelcentrum Beijum. Het woord bedelen is niet helemaal op z'n plaats, er staat een prestatie tegenover. Maar toch. Een half jaar geleden stond hier een verkoopster van de daklozenkrant, de afgelopen week kon u op dezelfde plek een accordioniste aantreffen. De verkoopster van de Riepe was na een rel niet meer welkom, hoezo geld inzamelen voor een terugkeer naar Roemenie om vervolgens, na zes weken weg te zijn geweest, weer onverstoorbaar verder verkopen en bedelen? Gevoelig onderwerp, je gunt je medemens het allerbeste, en vooral ook de minder bedeelden, maar wat te doen bij misbruik? Behalve deze vrouw staan ook regelmatig Oosteuropese mannelijke muzikanten voor Winkelcentrum Beijum.Ik heb de muzikanten een paar keer een tijdje geobserveerd, en er is iets wat me tegen staat. Hoezo blikjes frisdrank drinken en mobiel telefoneren tussen de muzieksessies door? Het kan zijn dat ik het helemaal verkeerd zie maar volgens mij ga je de hele dag met een trekaccordeon staan (zitten)jammeren om echt in je primaire levensonderhoud te voorzien. Om een homp brood te kunnen kopen, een pak melk of een stuk fruit. Ik weiger geld te geven om beltegoed te kunnen kopen of een blikje cola, daar waar je ook een goedkope fles cola van anderhalf liter aan kunt schaffen. Lastig om dit allemaal te denken en het op te schrijven, want het ziet er vaak zo zielig uit. En, ik wil toch ook niet dat anderen meebeslissen over hoe en wanneer ik mijn geld uitgeef? Waarom mag een muzikant(e) uit Oost Europa dat dan niet zelf bepalen? Waarom mag hij of zij daar geen sigaretten voor kopen, beltegoed, een nieuw mobieltje, een fles bier of een taxiritje? Het zijn verwarrende tijden dames en heren. Ik geef het eerlijk toe, volgens mijn opvoeding en normen ga je niet met een muziekinstrument staan jammeren voor frisdrank en beltegoed. Maar, het is gemakkelijk praten en schrijven vanachter je computer als je het goed hebt.

10 opmerkingen:

Karin.P. zei

Over hun mobiel kan ik niet oordelen, al kosten die tegenwoordig ook geen drol meer !!
Ik kocht in Duitsland Leer Famila een nw. prepaid tel vodafone voor 1euro !!!
Maar ik weiger geld te geven maar geef ze dus wel soms wat te eten of te drinken waaronder een blikje frisdrank :-) en mischien ben ik niet de enige :-)

Anoniem zei

Ik vond het wel gezellig met Kerst kerstliedjes. Je hoeft niet te geven. Vriendelijk goedendag.
Vroeger had je Jan Roos in de stad, die was ook niet arm.

Gerda

Anoniem zei

Wegwezen deze mensen komen met de auto ze verneuken alles niets geven gaan ze vanzelf weer weg

Karin.P. zei

Feit is wel dat deze mensen daar ook zitten als het -5 cq -10 graden is en als ze het zo goed hadden bleven ze wel thuis ;-)
Wat wel jammer is dat de nieuwe mensen die komen het extra zwaar hebben omdat er zoveel vooroordelen zijn over deze groep.

Anoniem zei

Karin P LUL een in de ruimte weg er mee

Alie zei

er is wederom een nieuwe man aanwezig voor het winkelcentrum.
Degene die er eerst zat (vrijwel elke dag) kent die jongere man die vaak bij de Lidl zit ook. Het lijkt mij sterk als deze dame en de huidige man elkaar niet allemaal kennen. Ze spreken vast en zeker af wie waar gaat staan, want ik kan me niet voorstellen dat een accordeonist alle beschikbare plekken bijlangs fietst om te kijken waar hij/zij kan zitten. En ze komen inderdaad samen met de auto.
Ik geef ook niks meer inmiddels, groet gewoon netjes. Af en toe een speler die ik wat kan geven vind ik tot daar aan toe, maar hier zit gewoon elke dag iemand. Dan houdt het op den duur wel op hoor.
De kwaliteit van het spel verschilt ook wel heel erg. De man van vanmorgen speelde daadwerkelijk een herkenbaar liedje, de rest speelt maar wat volgens mij (rond kerst was het continue : it's now or never..)
Nouja, ze doen maar, ik ben gestopt om me er aan te storen.

Bianca zei

Nou van mij mogen ze op de hei gaan zitten...
Waar ik me aan stoor is al loop je honderd x langs dat ze je groeten.als ik 2 x niks heb gezegd dan zeg ik bij de 99ste x ook niks.
Speel dan gewoon het flutdeuntje en hou je wijselijk stil...
Maar dat doen ze niet...en ze zitten overal.............. pff

Anoniem zei

Of ze nou uit Trekharmonistan komen of uit Accordeonië. Laat ze maar spelen. Soms geef ik ze wat, vaak niet. Maar van mij mogen de deuntjes wel wat gevarieerder.

(René)

Anoniem zei

Ik word gek van die mannen die telkens hoi zeggen ik erger me er echt aan! :S

Unknown zei

Deze Oost-Europese 'muzikanten' staan daar a) illegaal (Een nederlandse muzikant moet hiervoor een vergunning aanvragen EN daarvoor betalen) en b) ze kunnen niet spelen maar jammeren op hun trekzakken, violen etc. en c) het is een georganiseerde bende. Neemt u eens de tijd om langs de winkelcentra van (provincie) Groningen te gaan, je ziet met regelmaat dezelfde koppen. Het is net zoiets als die panfluiters die enkele jaren geleden Nederland overstroomden. Ze speculeren er op dat ze gedoogd worden, proberen in te spelen op het menselijk gemoed (hoe kouder, guurder, ellendiger weer, des te hoger de vergoeding van het argeloze en naïeve klootjesvolk. In Polen hadf je een tiental jaren geleden ook al hele ritsen zigeuners die winkelcentra onveilig maakten. Behalve goede raad en als je denkt dat het echt nodig is een boterham met pindakaas maar verder gewoon geen aandacht schenken aan dit tranentrekkende spul.