zondag 17 januari 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (22)

Over het geweizwammetje, zakjeszwammen en nog het één en ander.

Onlangs was ik weer eens te vinden bij De Wiershoeck. Een verstandig mens zou waarschijnlijk thuis zijn gebleven, want er was toch niets te zien en dus evenmin te fotograferen. Maar mijn motto is: “Als je thuis blijft zie je zeker niets.” Het was nat op de tuinen van De Wiershoeck, erg nat. En de zon ging schuil achter de grijze wolken. Ik heb zo ongeveer alle planten (wat er nog van over was) en struiken bekeken, maar erg vrolijk werd ik er niet van. Wel mooi vond ik de verkleuring van veel bladeren. Sommige bladeren waren voor een deel nog mooi groen en verder prachtig bont: lichter dan wel donkerder groen, geel, rood, bruin en dat allemaal in diverse variaties. En natuurlijk zag ik ook weer veel druppels op de planten, wel mooi maar deze keer niet interessant. Gelukkig zag ik op een afgezaagde boom een serie geweizwammetjes.
Het geweizwammetje is een kleine, knotsvormige of plat cilindrische zwam tot 6 cm hoog. Aan de bovenkant komen vaak vertakkingen voor, waardoor de gelijkenis met een gewei ontstaat. Het geweizwammetje komt zeer algemeen voor gedurende het hele jaar. De zwam is te vinden op dode takken en stronken, vrijwel uitsluitend van loofbomen.

Het jonge zwarte geweizwammetje is bedekt (of bestoven zoals dat heet) met een wit poeder, dit zijn de sporen of conidiën. Deze manier van voortplanting is ongeslachtelijk. Oudere exemplaren zijn helemaal zwart en planten zich geslachtelijk voort, dit speelt zich af op het einde van de herfst. Geweizwammetjes behoren tot de grote phylum van de zakjeszwammen.

In de biologie is een stam (formeel aangeduid met de Latijnse term phylum, een rang in een taxonomische hiërarchie. Werd voorheen afdeling (formeel divisio) genoemd in de botanica..
Taxonomie is de wetenschap van het indelen. Taxonomie (taxon = groep) verwijst naar zowel de classificatie van dingen als naar de methode die aan de basis van deze classificatie ligt. Vrijwel alles kan taxonomisch worden ingedeeld: levende wezens, plantengemeenschappen, dingen, plaatsen, gebeurtenissen, enzovoort.
Zakjeszwammen
De zakjeszwammen vormen een klasse binnen het rijk van de schimmels (Fungi). De bekendste zakjeszwam is de bekerzwam. De bekerzwam vormt de sporen in langwerpige cellen of zakjes. De penseelschimmel, die bij sinaasappelen bederf veroorzaakt, heeft ons de weg gewezen naar een belangrijke groep geneesmiddelen waaronder penicilline. Sommige zakjeszwammen worden gebruikt bij het bereiden van kazen, bijvoorbeeld bij roquefort (blauwschimmelkaas) maar ook de buitenkant van camembert is gemaakt uit witte schimmeldraden. Andere zakjeszwammen zijn de gisten: dat zijn ééncellige zwammen die de suikers afbreken in bijvoorbeeld bier of wijn. Daarnaast produceren de gisten ook koolstofdioxide, dat belangrijk is bij het brouwen van bier, om de schuimlaag te doen ontstaan en ook nodig is bij het laten rijzen van brood. Bron: o.a. Wikipedia, de vrije encyclopedie

Foto + Tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: