dinsdag 26 januari 2010

IJSGANG BLOKKEERT KORREWEGBRUG

Vanaf ongeveer 2 uur vanmiddag is de Korrewegbrug niet meer toegankelijk voor verkeer. Omstreeks 3 uur stond deze cameraman van RTV Noord een paar filmshotjes van de opengedraaide brug te maken. Alleen fietsers en wandelaars kunnen zich nog via de loopbruggen aan weerskanten van de Korrebrug verplaatsen. Wat er aan de hand was en is? Ijsgang, aldus de cameraman. Weer een woord waar ik tot aan de dag van vandaag nooit had gehoord. Op internet staat een artikel over Ijsgang, in combinatie met de Korrewegbrug.
De draaibrug wordt niet gebalanceerd door een contragewicht in de staart maar door een drijver aan het uiteinde van de brug, die meedraait door het water als de brug wordt bewogen. Dit was ook bij vorst zelden een probleem omdat de hoeveelheid ijs, die zich in het Van Starkenborghkanaal kon vormen werd beperkt door het feit dat het betreffende kanaalgedeelte een onderdeel was van het koelcircuit van de Hunzecentrale. De Hunzecentrale is afgebroken met als gevolg dat van beperking van de ijsvorming geen sprake meer is. Voor de Korrewegbrug betekent dit dat de brug niet meer bewogen kan worden door ijsvorming op het ponton en in het kanaal op een moment dat er nog wel degelijk sprake is van scheepvaart (al dan niet in konvooi). De brug moet dan worden opengedraaid en gestremd voor het landverkeer. Deze situatie heeft in de laatste winters meerdere weken geduurd en is uiterst ongewenst omdat de brug een belangrijke functie vervult in de ontsluiting van de achterliggende wijken (Ulgersmaweg, De Hunze, sportpark van Starkenborgh).
http://www.lemmer-delfzijl.nl/project.php?pid=24
Hoe lang de storing gaat duren is me niet bekend, maar volgens (een verouderd)bovenstaand bericht kan het weken duren..
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJsgang
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article5739673.ece/Gerrit-Krolbrug-wil-niet-meer-dicht

1 opmerking:

Alie zei

op RTV noord staat: zolang de strenge vorst aanhoud. Volgens mij gaat het morgen sneeuwen, dus iets hogere temperaturen. De komende dagen wordt het iets warmer..wat je warm noemt dan..
Nouja, met records als -10graden is rond het vriespunt al een stuk warmer.