zaterdag 9 januari 2010

LEVENSGEVAARLIJK BIJ DE WEG

(Archieffoto)
Vanavond omstreeks half 11reed ik 20 kilometer over de Eemshavenweg richting Groningen, Beijum. Als het niet hoeft kun je beter niet de weg opgaan, door de harde wind en de miezerige sneeuwval is het erg verradelijk op de weg. Er werd niet harder dan 50 km/uur gereden en de kunst was om steeds in het reeds gebaande spoor te rijden. Het zicht was erg slecht omdat de sneeuw werd(en wordt) opgeblazen door de sterke oostenwind. Ik had nog nooit van het woord sneeuwjacht gehoord maar het blijkt te bestaan. Wikipedia: Sneeuwjacht is sneeuwval met windstoten boven windkracht 5 waardoor er vaak weinig zicht is, afhankelijk van de intensiteit van de sneeuw. Bij een sneeuwjacht of sneeuwstorm, waarin minstens windkracht 6 wordt bereikt en het zicht minder dan 200 meter is, gaat een weeralarm uit, zo mogelijk voorafgegaan door een voorwaarschuwing. Sneeuwval of driftsneeuw bij windkracht 8 of meer wordt een sneeuwstorm genoemd, zoals de blizzards in Canada en de Verenigde Staten.

De stuifsneeuw, die bij temperaturen onder nul in kieren en gaten doordringt, leidt tot grote overlast: het verkeer en openbaar vervoer worden ontwricht en wegen raken versperd door ophopingen en duinen van sneeuw. In een sneeuwjacht is het zeer onaangenaam, zeker bij temperaturen ver onder nul. Bovendien vermindert het het zicht, afhankelijk van de intensiteit van de sneeuw.
Het gaat de hele nacht en wellicht morgen de hele nacht nog sneeuwen. Het is een echte winter en vanavond kun je zeggen dat het niet altijd leuk is. Voorzichtig bij de weg!!

4 opmerkingen:

Karin.P. zei

Heey Johan

Ik had ook nog nooit van sneeuwjacht gehoord en las gisteravond hetzelfde stukje ;-)
Maar volgens http://www.buienradar.nl/tekst.aspx?tekst=24uur hebben we nog sneeuw tot 23.00

martin zei

Dit steld niets voor ik woonde in 1979 in hoogkerk daar hebben wij een paar dagen vast gezeten dat waren nog eens sneeuw duinen van een meter en meer

Karin.P. zei

Ja Martin dat waren nog eens tijden :-P ik herinner mij de wintervan 1979 nog goed woonde in Lewenborg toen echt geweldig op sommige plekken 2 meter sneeuw !!!

Alie zei

Gisteravond door alles heen toch nog naar Roodeschool geweest naar een feestje. We waren niet de enigen die het aandurfden gelukkig. Daar kwam nog een fotoboek tevoorschijn met foto's uit '79. Ik was zelf net 3 toen, dus weet dat niet meer. Mn zussen en broer en mn man nog wel. Leuk is dat. Alhoewel.. in het dorp waar we vandaan komen is de sneeuw uiteindelijk grotendeels geruimd door het leger, compleet met tanks. Die tanks hebben heel wat auto's beschadigd, die aan de kant van de weg stonden maar niet zichtbaar waren door de sneeuw...
Sneeuwschuivers kwamen zelfs vast te zitten, en bekenden die buiten het dorp woonden waren echt ingesneeuwd, je gaan niet zo snel een oprijlaan van 200 meter uitgraven... Pas na een dag of 4 konden ze er weer uit..
Vergeleken met dat valt het nu wel mee. Je moet er gewoon verstandig mee omgaan, dan valt het wel mee. Maar op de Eemshaven weg was het soms behoorlijk spookachtig. Vooral op de terugweg, toen hadden we wind mee. De sneeuw joeg over de weg, het deed me een beetje denken aan een Harry Potter film, waar bepaalde demonische figuren kristaliseren uit dergelijke mistflarden. In dit geval was het dan sneeuw.
Gelukkig zijn we weer heelhuids thuis gekomen, en maar 10 minuten langer onderweg dan normaal.
Morgen komt het normale leven weer op gang, dan zal het nog wel meer overlast geven ben ik bang, maargoed. We hebben tenminste sneeuw, en het blijft nu ook eens echt liggen, meestal is dat niet zo hier in Nederland.
Succes aan iedereen die de weg op moet vandaag of morgen..