zondag 10 januari 2010

LIJDEN DIEREN TIJDENS STRENG WINTERWEER?

Als kind vond ik het leven van dieren tijdens strenge winterdagen (die had je toen volop, en er werd niet over gezeurd) altijd een beetje zielig. Dat moest toch lijden en afzien zijn? Broodkruimels strooien en kraaltjes met etenswaren ophangen, daarmee trachtte ik mijn zieligheidsgevoelens zoveel mogelijk te dempen. Ik heb in de winter altijd te doen met mijn konijn, zie foto. Barre kou en helemaal alleen. Geen cv, geen televisie, geen internet, geen vriendinnetje, geen gsm en ook kan hij nooit eens lekker in bad of op vakantie. Moet je het beestje met dit winterweer niet gezellig binnenhalen? Samen chips eten op de bank en lekker tv kijken met de verwarming goed hoog? Omdat hij vaak onder zijn hok zit heb ik daar een deken neergelegd en het liefst zet ik er een straalkacheltje bij. Want het blijft toch een beetje zielig zo'n konijn moederziel achter in de tuin en met strenge vorst. De kinderjaren zijn voorbij en in het hier en nu heb je internet. Mooi om allerlei vragen te kunnenstellen over het onderwerp konijn en winter. Op twee verschillende sites las ik het volgende: In de winter moet je konijn natuurlijk ook drinken. Als het vriest controleer het drinkwater dan 2 x per dag, omdat het snel bevriest. U kunt een klein schepje druivensuiker bijvoegen, het water bevriest dan minder snel. Als het vriest de verse groente of fruit wat uw konijn niet direct op eet, na 2 uur weg halen. Voedsel wat (half) bevroren is zeer slecht voor het gevoelige maagdarmstelsel van een konijn. Hou er ook rekening mee, dat een konijn in de winter meer voedsel nodig heeft. Doordat een konijn zich in de winter warm moet houden kost dit meer energie.
Bij een hogere energie verbruik heeft het konijn ook meer voedsel nodig, anders kan hij zich niet goed genoeg warm houden! Konijnen kun je prima buiten houden. Als ze buiten gewend zijn, krijgen ze 's winters een dikke vacht die hen warm houdt. Zorg er wel voor dat een konijn dat 's winters buiten gehouden wordt zich kan ingraven in een dikke laag stro. Ook moet het binnenhok water- en winddicht zijn. Het moet zo staan dat er geen koude wind in kan waaien en dat je konijn 's zomers in de schaduw kan zitten. Als jouw konijn in de winter buiten woont, kun je hem beter niet steeds naar binnen halen. Het verschil in temperatuur kan hem ziek maken. Het gelukkigst is een konijn in een buitenhok waar hij vrije uitloop heeft, of in een binnenhok waar hij dagelijks ook even uit mag. Laat het konijn nooit los in huis als je er niet bij bent. Veel konijnen vinden het leuk om aan elektriciteitskabels te knagen, en dat kan levensgevaarlijk zijn. http://kids.licg.nl/wcs/lck/nl/3641/konijn.html
Over vogels buiten:

http://dier-en-natuur.infoyo.nl/huisdieren/12233-konijn-buiten-in-de-winter.html
Vogels om het huis moeten pas worden gevoerd, als natuurlijk voedsel schaars wordt. Dat is het nu wel. Niet dat de vogels anders niet overleven, maar bij strenge vorst sterven er wel veel aan voedselgebrek. Voor mezen kan men lege kokosnotendoppen of kartonnen bekertjes vullen met een mengsel van gesmolten vet en vogelzaad, dat stolt tot een stevige massa. Hang nooit halve kokosnoten op, want op het vruchtvlees ontwikkelt zich salmonella, waaraan de vogels sterven.
Nee, dieren lijden niet echt tijdens streng winterweer. Maar een beetje extra zorg is nooit weg.

4 opmerkingen:

Karin.P. zei

vindt een konijn buiten sowieso zielig zo'n beestje krijgt veel minder aandacht als dat het in huis staat maar dat is mijn mening.
En dan heb ik het nog niet eens over het weer zowel koude als hitte.

Anoniem zei

Met dit weer zou ik hem in de schuur plaatsen.
Zeker als die al op leeftijd is. Je moet hem niet binnen en buiten houden met dit weer, maar je kunt hem wel gewoon constant binnen houden. Dan is er geen temperatuurverschil.

Gerda

Kees.K zei

Of het konijn naar binnen moet of buiten moet blijven, weet ik niet, wel dat er in het wild ook veel sterven tijdens een strenge winter. Net zoals vogels. Dus Johan, je conclusie dat de dieren "niet echt lijden tijdens streng winterweer" lijkt me whisfull thinking. M'n tuin hangt vol voer en de vogels zijn er zo te zien wel blij mee, ook zonder kokosnootdoppen, maar gewoon plastic bakjes met zelfgemaakt overlevingsvoer. Maar wat me opvalt op je foto is dat je konijn zo mooi schoon is (dus wit als de sneeuw) en een goede vacht heeft, dus hij/zij zal het wel overleven.

Alie zei

Ons konijn staat al sinds we haar hebben buiten. We hebben een groot hok met een boven en beneden verdieping en een ren ervoor van 1,5m3, dus ruimte zat. Op de ren heb ik doeken gelegd zodat er geen sneeuw in komt. Maar met die sneeuwjacht kun je dat nooit voorkomen, want sneeuw kwam van alle kanten. Meestal zit ons konijn in de ren als het maar droog is. En wat blijkt? Ze is gek op sneeuw, als we een sneeuwbal voorhouden, krabbelt ze er aan en ze eet het op ook. Een goed meetpunt is volgens mij de oren. Als die koud zijn is logisch, maar als ze koud blijven moet je oppassen.. Hoe dan ook, het is inderdaad niet verstandig om haar nu binnen te halen. De kans dat het dan fout gaat is veel groter dan nu. Gewoon veel stro en hooi erin, iets meer voer als in de zomer en een paar keer per dag water controlleren!
Karin, je hebt me deze mening wel eens gegeven, maar je weet dat het niet kan bij ons wegens allergie. Op deze manier kunnen we toch een (harig) huisdier houden. Wij geven haar dan ook veel aandacht, en daar geniet ze volop van, dat weet je ook.
Ik vind het wel zielig als ik soms in een konijnenhok kijk en een groot konijn heeft een hok van een meter lang, alleen een bovenverdieping... het beestje kan dan geen kant op. Ja, waarvoor heb je dan een konijn?? Voor de kinderen hoef je het meestal niet te doen, die willen dat hok echt niet verschonen. Ik doe dat dan ook zelf, zodat het ook goed gebeurd. Ik leer hun wel verantwoordelijkheidsgevoel op een andere manier.
We hebben allerlei vogelvoeder dingen hangen in de tuin, net als andere jaren. Maar dit jaar is het wezenlijk anders, want hier in ons nieuwe huis komen er tenminste ook daadwerkelijk vogels bij. Vanalles hebben we al gespot: mussen, mezen, roodborstjes en zelfs vlaamse gaaien. Voor sommige mensen misschien heel normaal, maar in al die 8 jaren in Beijum is het dit jaar voor ons voor het eerst. We blijven aanvullen zolang er sneeuw ligt en de grond bevroren is.
Geen dierenleed maar dierenlief!