vrijdag 1 januari 2010

EERSTE INDRUK: RUSTIGE JAARWISSELING

De kop is er af. De flessen zijn ontkurkt, de handen geschudt en de zoenen zijn uitgedeeld. Welkom in het kersverse nieuwe jaar 2010. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maak er wat van allemaal. Waarom wordt er eigenlijk vuurwerk afgeschoten met oud en nieuw? Het antwoord vindt u zoals bijna alle antwoorden op vragen op internet: De Germanen maakte vroeger veel herrie om zo de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en nieuwe geesten te verwelkomen. Dit deden ze in de nacht van 31 december op 1 januari. Toen in de Middeleeuwen het buskruit naar Europa kwam, was dat meteen een geliefd middel om harde knallen mee te maken met oudjaar. In de jaren zestig na een lange periode niet (oa tweede wereldoorlog) begin de traditie opnieuw en werd het siervuurwerk geintroduceerd. Het afsteken van vuurwerk komt dus van het verjagen van kwade en verwelkomen van nieuwe geesten. http://kunst-en-cultuur.kwero.nl/feestdagen/181-vuurwerk-oud-en-nieuw.html
Ik kan vergissen maar het lijkt op het eerste gezicht een voorbeeldige oud en nieuw te zijn voor Beijumer begrippen. Er zijn vreugdevuren en hartelijke begroetingen op straat. Op de bovenste foto links ziet u een echtpaar spontaan oliebollen uitdelen op straat.
De foto van de oude 1e Montessorischool is omstreeks half 2 gemaakt. De lichten zijn binnen op bepaalde plekken aan en er staat een auto voor de deur. De auto staat weer achter een hermetisch afgesloten hekwerk. Begin januari kwam me uit betrouwbare bron ten gehore dat de school deze nacht extra beveiliging heeft gekregen. Beveiligers met honden trachten de oude school een waardig eind te geven. Directeur Han van der Vlist zei half december:"Het is duurder om de school te slopen dan het afgebrand op te laten ruimen. En los daarvan, je moet er toch niet aan denken wat voor schade het zou kunnen aanrichten." Het gebouw zal vanacht blijven staan, de opening van de Dijk op 6 januari wordt de eerste grote gebeurtenis voor heel Beijum in 2010.

Geen opmerkingen: