Op uitnodiging van opbouwwerkster Joyce van der Waal van Stichting Stiel kwamen vanavond drie mensen naar de Wegwijzer om met elkaar van gedachten te wisselen over het vormgeven en uiteindelijk het maken van een portrettenboek over multicultureel Beijum.
Het klinkt bijna magisch: we wonen met ongeveer 130 verschillende nationaliteiten in de groenste wijk van de stad. Maar, hoe beleven al die mensen met al hun verschillende achtergronden de wijk? Voelen ze zich hier prettig? Of juist niet? Wat is leuk? Wat schort er aan en wat kan eventueel beter?
En, wat weten we van elkaar, en wat weer niet? Wat bindt ons? Het hoeft geen verheven boek te worden. En vooral ook niet belerend of sturend. Meer een boek waarin nieuwsgierigheid de hoofdrol speelt, en daarom nog een rits vragen: wie ben je en hoe beleef je de wijk? Kun je hier, eventueel met je gezin, aarden? Kun je met je geschiedenis en achtergrond aansluiting vinden bij de rest? Vertel, vertel. Nieuwsgierig zijn naar elkaar is een natuurlijk tegengif tegen onverschilligheid. Binding en betrokkenheid naar elkaar, dáár gaat het om. De laatste twee zinnen geven al weer een moraal aan: wat is goed? Dat kan zijn, maar we willen ook gewoon een boek maken over het nuchtere leven op de Beijumer klei. Hoe is het om vanuit Afrika in Beijum te belanden? Bevalt het je hier met je Chinese achtergrond?Opgroeien in het Midden oosten en vervolgens naar Beijum verhuizen, hoe gaat dat? Vragen, vragen, vragen.
Op de foto ziet u links journaliste Marieke Laauwen en rechts fotograaf Arash Azad met ondergetekende overleggen over het hoe en wat met betrekking tot het boek. Hoeveel mensen gaan we interviewen? Welke vragen gaan we stellen? Wat wordt de toon van het boek? Wat is het doel? Wordt het een feel good boek, of mogen er ook kritische kanttekeningen in?
Geachte lezer, vanavond was de eerste bijeenkomst over het te maken boek en hoe het er precies uit gaat zien weet ik, weten we nog niet precies. De vragen overheersten, maar ik beloof u, de komende maanden zullen antwoorden volgen. En het uiteindelijk antwoord kunt u ergens in het najaar verwachten: een boek over het wel en wee van verschillende individuen met verschillende achtergronden in Beijum. Wordt vervolgd. De foto is genomen door Joyce van der Waal.
dinsdag 23 maart 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Lijkt wel een beetje op de "gestolen momenten"van fotografe Atsje Straatsma. Het zou leuk zijn als daar ook op den duur een boek over komt. Ik kijk uit naar de volgende serie "momenten'van Atsje, die al weer in de maak is.
Voeding bindt mensen. In Leeuwarden hadden ze na een wijkfeest mensen geportretteerd met een recept en een stukje verhaal over hun land. Het was een succes! En dat pak je ook nog eens terug. Tevens leer je de mensen in je wijk kennen.
Leuke introductiefoto voor het boek, drie witjes.
Een reactie posten