vrijdag 12 maart 2010

RIETJE RUSTEM EN MIRRE TEN HAVE IN PAND49

Pand49 organiseert een nieuwe expositie en ook dit keer, zoals een paar keer eerder het geval is geweest, is het weer een duo-expositie en wel van Rietje Rustem en Mirre ten Have.
Zondagmiddag 14 maart wordt er in galerie Pand49 een bijzondere duo-expositie geopend met het thema materialen. Mirre ten Have exposeert met schilderijen en Rietje Rustema met beelden. De tentoonstelling loopt van 16 maart t/m 23 april. Locatie: Ypemaheerd 49. Open van di-zamiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Opening zondag 14 maart om 16.00 uur.
Het persbericht van Rietje Rustem:
Voor Rietje Rustema is het een uitdaging om uit het oermateriaal klei “iets van een mens” te creëren , iets wat zeggingskracht heeft. Dat “iets” valt van te voren moeilijk te omschrijven. Het heeft echter altijd met de mens en dan vooral de vrouw te maken. Rietje is altijd geboeid geweest door de vroege primitieve afgodsbeeldjes.

Werken met en verwerken van klei vindt zijn basis in de natuurelementen “aarde, water, licht en vuur”. Ook het vuur waarin de voorwerpen gebakken worden is een essentieel element bij de verwerking. De manieren van stoken en de ingrediënten waarmee je dat doet kunnen eveneens eindeloos variëren. Rietje houdt ervan om daarmee te experimenteren
.
Links een bronzen beeldje van Rietje. Over Mirre ten Have:
Als ik aan een schilderij werk, probeer ik mijzelf altijd helemaal ‘los’ te maken van alles om mij heen. Op intuïtie probeer ik dan met verschillende vormen en materialen te expirimenteren. Dan probeer ik mijn werk zo spontaan mogelijk te krijgen, en als het ware mijn ziel er in te stoppen.
De laatste tijd laat ik mij bij het maken van een kunstwerk vooral leiden door het materiaal.
Bij de serie uit 2009 heb ik mij laten inspireren door Ameland, waar ik vaak naar toe ga. Toen ik op een dag over de zee uitkeek, waar de zon fel op scheen, zag ik in het licht een bepaalde ‘blokkerige’ structuur, alsof het licht ergens doorheen gefilterd werd. De vormen van deze blokjes zijn een terugkerend thema in deze kunstwerken.

Geen opmerkingen: