zondag 28 maart 2010

KIJK OP DE WIJK (24)

Hij werd, als ik me goed herinner, "de ongekroonde koning van Groningen" genoemd. In een commentaar van Hans Berens in de Gezinsbode. PvdA-man Frank de Vries heeft net een nieuw links college in Groningen gesmeed en hij lijkt daarmee de politiek gezien machtigste man van de stad. Dat zal hij vast zelf ontkennen en relativeren, maar feit is dat hij de touwtjes in handen heeft op politiek stadsniveau.

Als ik hem vanuit mijn simpele Oost-Groninger achtergrond bekijk is mijn eerste (eenvoudige, Groningse) gedachte: je zou hem een cent geven. Zou hem iets mankeren? Maar omdat hij zo gewoon en simpel overkomt, zonder arrogantie en betweterigheid, blijft hij ook wat ongrijpbaar. Het geslepene en gehaaide lijkt hem te zitten in het juist niet geslepen en gehaaid overkomen. The man next door. Of, die gewone saaie en droge collega. Hij is toegankelijk, maar je vraagt je als je hem spreekt ook af wie hij nou in Godsnaam is.

Ik kwam hem begin maart tegen op een informatieavond op De Dijk. Of hij mee wilde werken aan een Kijk op de Wijk? Natuurlijk wel, geen probleem. Wat vindt hij van Beijum? Ik liet me afschepen met een veilig riedeltje over een mooie groene wijk etc. Is er ook wat aan te merken op Beijum? Jawel, er zijn ook gebieden waar het minder prettig is en waar bewoners wat minder participeren, aldus Frank de Vries. Het negatieve beeld over Beijum, wat ligt dat toch ver weg van de stad, ligt vooral tussen de oren. Achteraf gezien had ik veel kritischer door willen vragen over zijn Kijk op de Wijk Beijum. Maar ik stond met de bek vol tanden tegenover deze simpele man die je zo een cent zou willen geven. Kijk even mee naar de baas van politiek Groningen. Een rol die hij bij hoog en laag zal ontkennen. Wat is zijn Kijk op Beijum?

2 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Alie zei

lekker oppervlakkig en saai verhaaltje moet ik zeggen. Je hoeft dus helemaal geen prachtige volzinnen te kunnen ophangen om in de politiek te gaan. Of wilde hij het praatje toegankelijk maken voor iedereen? Pff, hij zegt vanalles maar eigenlijk ook weer niks byzonders.
Nou ja, Johan, volgende keer wel de kritische vragen stellen hoor!
En je niet laten afleiden door vriendelijke smoeltjes!