dinsdag 2 maart 2010

MORGEN KUNNEN WE STEMMEN

Morgen wordt 'de dans van de democratie" weer uitgevoerd. We mogen onze stem uitbrengen op de partij waarvan we denken dat die onze belangen het beste behartigt. En waar we vervolgens weer vier jaar vertrouwen aan willen schenken. Het is in feite een mooi systeem, het politieke systeem. Te bedenken dat de mens ook tot de diersoort behoort, is dit democratisch systeem m.i. de beste manier om de machtdrift te sublimeren. De pikorde wordt, als het goed is, niet bepaald door de lichamelijk sterkste of door de grootste bek maar doordat de meeste mensen zich het beste met een partij of persoon kunnen identificeren. Kwestie van vertrouwen.
Gisteravond tijdens het debat op tv had ik af en toe de indruk dat het dierenrijk nadrukkelijk aanwezig was tijdens de felle discussies. Het blijft een apart fenomeen dat een groot deel van de mensen geneigd is om achter iemand aan te lopen die de grootste bek heeft en zich het onbeschoftst gedraagt. De ontsluiting van het beest in de mens lijkt gaande, de rede en beschaafdheid lijken op drift geraakt. Alle andere politieke leiders zag ik gisteravond bezig te trachten dat beest weer in zijn hok te krijgen of te temmen. Maar des te meer dat beest werd aangepakt, des te valser en venijniger werd ie. Hij won het debat. En een groot deel van het volk identificeert zich er mee, juicht het toe wat hij zegt en gaat erop stemmen. Gaan we het tijdperk van knieschoten, boksbeugels en een 'ijzeren vuist' aanpak in? Wij tegen zij?
Het zal de tijdgeest zijn, je ziet het in het klein ook op wijkniveau, het animale in de mens en daar binnen de heerser willen zijn lijkt de rede en het hart te overheersen.

Zouden trouwens de borden met politieke posters, foto boven, de kiezers op andere gedachten kunnen brengen? Zou er ook maar één persoon in Beijum zijn die zijn stem laat bepalen door opschriften zoals links op de foto te zien is?
Bij de bushaltes door de wijk hangen kinderlijke felrode posters met de teksten Jij SP, Ik SP en Wij SP. Waar sláát dat op? Niveau wasmiddelen en reclame. Jij kunt SP zijn. Maar of ik en wij dat ook willen zijn, dat blijft de vraag. Wat een stichtelijk en bevoogdend gedram!
Het spel om de macht barst morgen in alle hevigheid los.
Beijum zal waarschijnlijk zoals altijd weer overwegend links stemmen. Of komt er een kleine verschuiving naar rechts?

13 opmerkingen:

Karin.P. zei

Mijn stem gaat naar de SP ik ben erg blij met mij LCD tv dankzij
SP-wethouder Peter Verschuren dus gaat mijn stem naar hun.
Bij de landelijk verkiezingen kies ik een ander partij.
En voor alle boe roepende Annoniemen, ik ben geen bijstandstrekker ik heb een wajong uitkering ;-)

Anoniem zei

Fijn weer je muur ondergespoten met deze tekst ,schoonmaakbedrijf,chemicalien,nee fijn zal je muur maar wezen .

Geerd Wilders zei

Karen P ik zal niet op de sp stemmmen die gaan samen Karen Dekker met de stemmen er van door dat word een ramp kruig je geen LCD meer

Anoniem zei

JOEPIE! WE GAAN MORGEN STEMMEN!!!

Karin.P. zei

Geerd Wilder kan ik niet op stemmen in Grunn ;-)

S zei

Wat weer een sullig stukje of is dit humor?
Op Froukemaheerd.nl staat een beter stemadvies.
Welke beest heeft gewonnen welke partij bedoel je?
Ik heb het debat ook gezien.
Niks mis mee behalve de domheid van Prummel en het het geneuzel van de PVG

Anoniem zei

S zegt sullig en geneuzel. En hij heeft het over stemadvies. Wie leg hem even uit over welk debat het ging

Kees.K zei

Anoniem 2-3-23:01, u vraagt, wij draaien. Het stukje gaat over het landelijk debat op 1-vandaag gisteren. Altijd weer superflauw om vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen die haagse gasten naar voren te schuiven, alsof dat mijn stem op de Stadspartij kan tegenhouden. Wel natuurlijk die op de SP, maar daar stemde ik toch al niet op. En Karin, wie weet krijg je van de pvv (Geert, niet Geerd) wel een nieuw huis, dus even afwachten. En Geerd, daar is toch niks mis mee als de sp en gl er samen vandoor gaan?

Anoniem zei

Sullige en neuzelige S: wat betekend PVG?

Dineke zei

En waar staan hier de letters S. P. voor?

Dat zou ook voor Simon Post forever kunnen zijn, om maar iets te noemen....... of Sylvia Platvoet.

Niet alles is altijd wat het lijkt.

Anoniem zei

PVG = partij vrij Groningen doet mee aan de verkiezingen!

Anoniem zei

Volgens mij wil Karin ook nog een LCD tv op haar slaapkamer. Als hardwerkende belastingbetalers mogen wij haar uitkering ophoesten en kunnen wij zelf geen LCD tv kopen. Ik ga denk maar stoppen met werken.

Geert Wilders de winnaar zei

Karen P de SP hheft een klap gehad nu maar hopen dat je TV lang vol houd HAHAHA