zondag 21 maart 2010

NIEUWJAARS- EN LENTEVIERING IN DE KLEIHORN

Gisteren was het bewolkt en koud tijdens de lentemarkt op Plein Oost. Vanmiddag was er een activiteit binnen, onder het dak van de Kleihorn. Met stralend voorjaarsweer, een helblauwe lucht. Uit de flyer:
Nourooz is de traditionele viering van het 'nieuwe jaar' in veel Aziatische landen. In Europa wordt de start van de lente op dezelfde dag ingeluid. Van oudsher bestaan er verschillende lentevieringen. De Kleihorn staat daarom op 21 maart in het teken van Nourooz/ Lente.


De foto's zijn van het begin van de middag. Beijumers met verschillende achtergronden ontmoetten elkaar hier voor een multiculturele bijeenkomst. De prachtigste gewaden waren er te zien en de hapjes waren ongetwijfeld weer erg lekker zijn. Op de foto links ziet u zestal feestvierders die te voet naar de Kleihorn gingen.

De bovenste foto laat drie vrouwen en een man zien. Vol trots moest de Koerdische vlag ook op de foto. Ik had geen tijd om te vragen waarom, want verdelen nationale vlaggen niet eerder dan dat ze verbinden? Het was even wennen om op een nieuwjaarsfeest te zijn in maart. Maar er is iets voor te zeggen, een nieuw jaar die ingaat op de eerste dag van de lente. De middag wordt georganiseerd door de werkgroep "Ik ben er ook" en er worden dit jaar in Beijum nog meer van deze multiculturele middagen of avonden gepland.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De Koerdische vlag is geen nationale vlag. Omdat de Koerden geen eigen land hebben.

(René)

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.