vrijdag 26 maart 2010

KUNSTUITLEEN PAND49 VAN START

Kunstuitleen Pand49
Kunst voor en door Beijumers
Beijum is een kunstzinnige wijk. Sinds de komst van Pand49 hebben Beijumer kunstenaars een podium gekregen om hun werk te tonen aan wijkbewoners. Sinds enkele weken heeft Pand49 een kunstuitleen. Wijkbewoners hebben nu de mogelijkheid om een Beijums kunstwerk drie maanden lang in huis te hangen. Ruim tien kunstenaars bieden op dit moment hun werk aan via de kunstuitleen van Pand49. Binnenkort wordt het aanbod uitgebreid met nieuwe werken van andere kunstenaars.

Mevrouw te Witt heeft de primeur, zij heeft als eerste een schilderij van de kunstuitleen in haar woonkamer hangen. Ze heeft een schilderij van Marijke Langius uitgezocht.

Mevrouw te Witt is een Beijumer in hart en nieren. Al vanaf het begin woont ze in de wijk. Eerst een paar jaar aan de Boelemaheerd en vanaf 1985 in haar huidige woning aan de Froukemaheerd. Vijf jaar geleden kreeg haar woonkamer een opfrisbeurt. De twee grijs-witte lino’s van Arie Zuidersma (de laatste Ploegschilder) pasten eigenlijk niet goed meer in haar nieuwe interieur. Maar ze waren nog steeds mooi en dus bleven ze hangen.

Een paar weken geleden kreeg mevrouw te Witt in het winkelcentrum een folder in haar handen gedrukt van de Open Dag bij Pand49, het wekte haar belangstelling maar helaas kon ze die dag niet. Een paar dagen later besloot ze toch om eens een kijkje te nemen in Pand49 en toen kwam ze erachter dat er een kunstuitleen is. Misschien was dit dan het moment om de Arie Zuidersma’s te vervangen voor wat nieuws.

Mevrouw te Witt is onder de indruk van het prachtige werk van de Beijumer kunstenaars die aan de kunstuitleen meedoen. Ze heeft nog even getwijfeld over de ‘Slak’ van RIKY, maar uiteindelijk koos ze voor de ‘Zonnehoed’ van Marijke Langius. “De kleuren van het schilderij zijn prachtig en passen heel goed in mijn huis,” aldus mevrouw te Witt.

“Abstracte werken zijn vaak ook zo mooi qua kleur, maar ik ben een ouderwets typ, ik heb liever dat het schilderij wat voorstelt, bomen of bloemen vind ik mooi.” Mevrouw te Witt is blij dat het schilderij 13 weken in haar huis mag hangen. Daarna kan ze dat verlengen als niemand anders zich voor dit schilderij heeft aangemeld. Ze zou het schilderij best willen kopen maar het leuke van de kunstuitleen is dat er over drie maanden weer wat anders kan hangen. “Het is zo spannend om weer een nieuw werk uit te zoeken”, jubelt mevrouw te Witt. En als ze een paar schilderijen aan de muur heeft gehad, en ze blijft toch verknocht aan de ‘Zonnehoed’, dan kan ze alsnog beslissen dat het schilderij mag blijven en dat ze het schilderij koopt.

Wilt u ook een Beijums kunstwerk aan de muur? Kom dan eens langs in Pand49 aan de Ypemaheerd (naast de Aldi), of kijk op
http://www.atelierpand49.nl/.

Tekst en foto: Atsje Straatsma

Geen opmerkingen: