maandag 29 maart 2010

MAANDAGOCHTEND (24)

De overgang van wintertijd naar zomertijd verloopt bij de meeste mensen stroever dan in de omgekeerde volgorde. Een uur extra slaap, pas in het najaar weer, doet het hem nou eenmaal beter dan een uur minder. Gisternacht lag ik in verband met feestelijke omstandigheden pas om twee uur in bed, en zat zondag pas om (nieuwe tijd) 13 uur aan het ontbijt. Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar om dan om 11 uur 's avonds weer te gaan slapen, dat lukt gewoon niet. Daar zit je dan maandagochtend met je chagerijnige kop achter het stuur. De slaap nog lang niet uit. Maar de plicht roept weer, de neiging was vanochtend groot om de onverbiddelijke brute wekkker door het raam te smijten. Een duffe en onuitgeslapen kop. Terwijl het juist op deze ochtend belangrijk is om erg alert bij de weg te zijn. De meeste verkeersongelukken schijnen statistisch gezien op deze maandagochtend voor te komen. De eerste werkdag na het ingaan van de zomertijd.
Biologische klok raakt uit de pas
De Groningse slaaponderzoekster Marijke Gordijn legt uit wat er gebeurt als we de klok verzetten. “Je lichaam heeft een eigen ritme, de biologische klok, die ongeveer 24 uur duurt. Dit zogenaamde circadiane ritme stuurt onder andere de slaap aan. Maar omdat dit ritme niet precies 24 uur duurt, moet het steeds bijgesteld worden. Dat gebeurt via licht.” Door ons gedrag (de gordijnen dicht doen bijvoorbeeld) kunnen we dit proces een beetje sturen, maar uiteindelijk wordt ons interne ritme vooral be├»nvloed door licht en niet door het horloge. “Door de klok te verzetten gaat je interne ritme opeens uit de pas lopen met de licht/donker-cyclus.”
http://www.kennislink.nl/publicaties/biologische-klok-van-slag-door-zomertijd

1 opmerking:

Gerda zei

Avond- en nachtmensen reageren natuurlijk anders hierop, die reageren sowieso anders op licht. Ochtendmensen idem. Mensen in ploegendienst.

In jouw geval lijkt het mij logisch dat het feestje te leuk was, daar achteraan een hele luie dag, ja en dan moet je weer. Maandagmorgenblues......
Zou je dit zonder zomertijd niet hebben gehad denk je....