zondag 21 februari 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (265)


Afgelopen dinsdag was een dag met grote contrasten. Het was aangenaam voorjaarsweer, er was weinig wind en de zon scheen uitbundig. Desondanks was het slechts een graad of vijf en op de plaatsen waar de zon nog niet had geschenen was alles nog bedekt met rijp. Grote delen van de tuinen van De Wiershoeck waren nog drijfnat en onbegaanbaar. 

Ik had verwacht dat het speenkruid wel zou bloeien, maar daarvoor was het blijkbaar toch nog te koud. Insecten zie je in deze periode natuurlijk bijna niet, maar rond het middaguur waren een aantal honingbijen toch actief. Ook nu weer bezochten ze de naast de bijenstal opgeworpen composthoop. Ik heb geen idee wat daar voor de bijen te halen is. Er bloeit niets op die composthoop en het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze daar nu water halen om het nest te koelen. Misschien is de composthoop rijk aan mineralen.

Ondanks het mooie weer viel er zoals verwacht maar weinig te beleven op de tuinen. Natuurlijk hoopte ik toch iets opvallends tegen te komen, maar dat bleek ijdele hoop. Bloeit er dan helemaal niets? Zo erg is het gelukkig ook weer niet. Bij het labyrint op de Kinderwerktuin staan een paar pollen krokussen in bloei. Ik maakte de foto vroeg in de middag, een dik uur later waren de bloemetjes al weer half gesloten. Al wekenlang is het wit van de wilgenkatjes zichtbaar, maar de ontwikkeling gaat tergend langzaam. Eind december waren al de rode stijlen met stempels van de eerste vrouwelijke bloeiwijzen van de hazelaar zichtbaar. Er zijn enkele tientallen verschillende soorten hazelaars en die bloeien niet allemaal op het zelfde moment. Op de Tuinen van De Wiershoeck staan een paar laat bloeiende (rode?) hazelaars.

Ereprijs is er ook in vele soorten. Veel ereprijssoorten hebben bloemtrossen, daarnaast zijn er soorten waarbij de bloemen afzonderlijk tussen de bladeren staan. Het bloemetje rechtsonder is volgens mijn informatie het bloemetje van de Kaukasische ereprijs (Veronica peduncularis 'Georgia Blue'). Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: