woensdag 17 februari 2016

BEIJUMBORG (12)


Zitting

Het duurt nog even, maar over een kleine twee maanden mogen we weer eens naar de 'stem'bus, in dit geval: de referendumbus. De laatste keer is nog niet eens zo heel lang geleden, toen we de leden van de Provinciale Staten mochten kiezen (en indirect ook de leden van de Eerste Kamer). Ik ben dol op verkiezingen, en wel hierom.

Ooit gaf ik me op bij de gemeente Groningen om zitting te kunnen nemen in het stembureau. Mijn eerste zitting was in het stembureau aan de Agricolastraat, in de Borgmanschool. Ik vond het gelijk leuk: het zijn lange dagen, maar daar tegenover staat dat het wel erg gezellig is. Bij één van de volgende verkiezingen volgde overplaatsing naar het stembureau in de Mamrehoeve, toen dat gebouw nog als kerk in gebruik was. Een leuke ploeg, met voorzitter Johan, gemeenteambtenaren Anneke en Wim, en nog wat 'los volk' zoals ondergetekende. Johan en Anneke bleven 'vaste maatjes' bij vrijwel alle volgende zittingen van het stembureau - we vormen een goed team en we lachen ook heel wat af. Soms was het ijskoud in dat gymzaaltje in WC West, maar de afwisseling tijdens zo'n dag vergoedde veel.

Onvergetelijk was het moment, toen rond 7.45u in de morgen vier heren, enkel gekleed in een witte badjas en op slippers, zich meldden om te stemmen. Het waren studenten die samen een huis in de Atensheerd bewoonden....een originele manier om je stem uit te brengen, toch? Of de stokoude dame, die bij alle verkiezingen een snoepje voor de zittende stembureauleden mee nam. Telkens keken we dan aan het begin van de zitting of ze nog voorkwam op de lijst, en verheugden ons op dat snoepje.

Minder leuk is het tellen na afloop van de stemming. Na een lange dag, die om half zeven 's morgens begint, moeten tegenwoordig de stemmen weer met de hand geteld worden. Een enorme klus, die ook nog eens heel precies moet worden uitgevoerd. Als je ook maar één stem verschil hebt moet je hertellen, liefst totdat de juiste aantallen bereikt zijn. En dat is 's avonds om elf uur geen pretje, zo kan ik u vertellen.

Zes april is het weer zo ver: ja of nee tegen het Europees associatieverdrag met de Oekraïne. Ben benieuwd hoeveel kiezers/stemmers er op komen dagen. Elf uur 's avonds zal het deze keer wel niet worden, vermoed ik.....maar: wees welkom in ons gymzaaltje.

Han Borg

Update 19:53 uur; de link naar het gymzaaltje werkte niet. Nu wel. De columnist zit rechts op de foto...

6 opmerkingen:

Jan Fré Boven zei

Han, als jij er redelijk zeker van bent dat het die avond geen elf uur wordt, dan ga ik niet stemmen. Zonde van mijn tijd. In dat geval kan ik beter wat leuks gaan doen in de tijd die ons nog rest.

Ria zei

Jan Fré

Als je maar 3 stapels hebt, ben je allicht sneller uitgeteld dan bij de vele stapels, die we met landelijke verkiezingen hebben :-)

De gemeente heeft voor deze stemming wel minder stembureaus, omdat ze er minder geld voor krijgen, dus het is te hopen dat het gymzaaltje open is.

Anoniem zei

Heeft het stemmen nog wel zin want als je alles goed volgt hebben de heren en dames het al besloten en Brussel Oekraïne wordt gewoon ingelijfd democratie ten top

Anoniem zei

De dames en heren zijn democratisch gekozen Anoniem 21.39 uur. Je kunt moeilijk over elke scheet een referendum gaan houden. Ga anders in een dictatuur wonen als democratisch NL je niet bevalt.

Anoniem zei

Nou zeg een scheet en een land met een dictatuur dacht het niet kan je een zware straf voor krijgen

Kees Huizenga zei

Zie verder:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/associatieakkoord-oekraine?utm_campaign=sea-t-oekraine-a-associatieakkoord-oekraine&pk_kwd=referendum%20oekraine&gclid=CM33sb_dhMsCFa0W0wodCz4IuQ

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/20/dit-zijn-de-vijf-verstrekkende-gevolgen-van-het-oe-1580929

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/08/alles-wat-je-moet-weten-over-het-oekraine-referendum

http://www.oekraine-referendum.nl/

http://www.europa-nu.nl/id/vjeveyp2hkjv/associatie_overeenkomst_eu_oekraine

http://nos.nl/op3/artikel/2087682-oekraine-referendum-waar-stem-je-nou-over.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_referendum_over_de_Associatieovereenkomst_tussen_de_Europese_Unie_en_Oekra%C3%AFne

https://www.burgercomite-eu.nl/

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/4228737/2016/01/20/Het-Oekraine-referendum-is-verre-van-democratisch.dhtml