woensdag 3 februari 2016

NU OOK BOMENKAP TER HOOGTE VAN DE SIBRANDAHEERD


Bewoners van de Sibrandaheerd die langs de Zuidwending wonen hebben vanaf vandaag Winkelcentrum Beijum beter in het vizier. Er zijn tientallen bomen gekapt en het uitzicht is dientengevolge een stuk ruimer geworden.

Rechts ligt de Topingaheerd en Winkelcentrum Beijum
De gekapte bomen langs de Zuidwending waar de verhoogde dijkwoningen staan liggen nog net zo in het water als hoe het op de onderste foto in dit bericht is te zien. Er wordt blijkbaar niet eerst opgeruimd maar aan de andere kant van het kanaal, ter hoogte van het winkelcentrum, gekapt.
Wat daar het beleid achter is, zou de blogger zo niet weten. Ook niet waarom het gedeelte dat tussen de Calvijnbrug en de kunstbrug ligt eerst wordt overgeslagen.
Zijn er bezwaren vanuit de omliggende (Holmster, Godeken, Isebrandts, Barma en Doornbos) heerden? Of waren er juist bezwaren uit de Sibrandaheerd en moest dit (foto) met voorrang plat?

Nog steeds vragen sommige mensen zich af waarom de bomenkap langs de Zuidwending überhaupt plaatsvindt. Eens temeer blijkt dat het in Beijum aan een (degelijke en integere) bewonersraad ontbreekt, van waaruit er middels een actieve en goed gelezen medium met de wijk wordt gecommuniceerd. Iets waar de laatste jaren geen sprake van is. Terzijde, de pak hem beet 19.000 euro jaarlijkse gemeentelijke subsidie is beter te besteden....

Voor het hoe, het wat en het waarom wat betreft de bomenkap lees nog eens de blauwe letters in dit bericht.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De bewonersorganisatie beijum, BOB, is iniatiefnemer van de grootschalige bomenkap langs het water van west naar oost door de wijk, de Zuidwending. De BOB-werkgroep groen & grijs, het duo Theo Smit en Frans Egberink, en oude bekende Wim Klein vinden de bomen onveilig. Bij een aardbeving door de gaswinning kunnen ze omvallen. En ze laten bladeren vallen. De BOB-bers hebben met wijkbeheerder Homan van de gemeente afgesproken dat de planologisch beeldbepalende lijn door de wijk stuk gemaakt mag worden. B&W en gemeenteraad vonden dat goed; de formele bewonersvertegenwoordiging vd BOB had immers het iniatief genomen? De volgende jaren zijn de andere grote bomen in de wijk aan de beurt, zo is te lezen op de trotse BOB-website over het document Bomenbeheer Beijum..

m tjaden zei

Als dit de werkelijke reden is ,vind ik die schandalig., dat de BOB de initiatiefnemers zijn geweest voor deze grootschalige kap.
Het argument dat de bomen gevaarlijk zouden kunnen zijn bij aardbevingen, gaat er bij niet in. ....dan zou de halve provincie preventief alle oude bomen moeten gaan kappen??
Het is doodzonde van deze prachtige beeld bepalende bomen ,die niemand in de weg stonden.


mc.Tjaden.

Kees Huizenga zei

In de BOB-statuten van 6 december 2006 staat:

"De vereniging tracht haar doel te bereiken door:

sub e: Het organiseren van hoorzittingen in de wijkdelen van Beijum, welke zijn gegroepeerd rond de school- en buurtcentra."

De BOB heeft dit nagelaten. Een-tweetje-spelen met de stadsdeelbeheerder van Stadsdeel Oost. Top down-besluitvorming. Ons kent ons. Ons behaagt ons. Over de ruggen van de betrokken bewoners langs de Zuidwending besluiten nemen. Vreselijk!

Ondertussen ligt de BOB op apegapen. De club stelt niets meer voor. Twee bestuursleden van de BOB proberen aan te haken bij de Sociale Long Beijum. Om te overleven.

Maar de kenmerkende hoge bomen zijn verdwenen. Een beleid van maatwerk en een deugdelijke onderhoudsstrategie zijn voltooid verleden tijd. Behalve tussen twee bruggen over de Zuidwending, vanwege een geslaagde bezwaarschriftprocedure.

Over 10 tot 15 jaar zal de herplant van nieuwe bomen een beter aangezicht van Beijum geven. Beijum ziet er bij de Zuidwending nu verschraald en kaal uit. "Een Lange Leegte"!!! Met dank aan de verziekte bewonersclub van Beijum en de werkgroep Groen&Grijs van de BOB.