dinsdag 16 februari 2016

UIT DE OUDE DOOS (276)


Op 3 juli 2013 namen ouders, leerlingen en onderwijzend personeel afscheid van basisschool de Doefmat. Zie nog eens hier. Het gevolg mag bekend worden geacht, er kwam een soort van anti-kraak in het gebouw en afgelopen weken is het omgevormd tot een onderkomen voor WIJ-Beijum.

Voor de ouders (kinderen?) een zwaar gelag, eerst drie jaar geleden moeten verhuizen en komende schooljaar weer omdat fusieschool de Expeditie de deuren gaat sluiten.
De Doefmat was een prettige school, herinnert de blogger zich. Prima sfeer, altijd een welkom gevoel.
Bovenstaande foto is tussen de tien en vijftien jaar oud. Voormalig burgemeester van Groningen Jacques Wallage kwam voorlezen in groep drie van de school.

Nostalgisch plaatje. Beijum behoorde nog tot een der kinderrijkste wijken van Nederland en er was geen sprake van dat scholen moesten sluiten in verband met een (te verwachten) tekort aan leerlingen.
Wat zag die Wallage er nog jong uit.
De kinderen die we op de foto zien zullen nu tegen of over de twintig jaar oud zijn.
De tijd dendert onherroepelijk voort.

1 opmerking:

Anoniem zei

Openbare basisschool De Doefmat lag natuurlijk in het oudste deel van Beijum, het zuidwesten. Uit dit wijkdeel betrok zij haar leerlingen, en omdat hier relatief veel koopwoningen staan met weinig verhuizende bewoners, waren hier het eerst de jonge kinderen op en moest de school dicht.
Da's een helft van het verhaal.
Voor de Montessorischool aan de Wibenaheerd achterin oost valt een ander verhaal op. De omliggende buurt is als laatste gebouwd, met 80% huurwoningen, veel gestapeld en met veel verhuizingen. De school trok de laatste 15 jaar al minder kinderen uit de buurt. De buurtsamenstelling wijzigde meer en meer richting mensen die de Montessori-idee niet zagen zitten. Op school bleven over kinderen uit middenklasse milieus, die inmiddels deels naar de VCOG school DomHelderCamara zijn overgestapt, maar vooral uit de wijk zijn verdwenen, reden waarom de fusieschool de Expeditie overbodig was.
Voor het Doefmat gebouw gloort na de tijdelijke huisvesting van Wij welzijn afbraak en herbestemming als woningbouwlocatie. Voor het nieuwe Expeditie gebouw is dat vager. Gaat de politiek opnieuw aan de haal met de plek of komt er nu wel een functie voor het gebouw en de plek die passend is voor de bewoners achterin Beijum. De losse flodder om kinderen uit het nieuw te bouwen asielzoekerscentrum aan de Ulgersmaweg voor het karretje te spannen van de eenzame ouder die de Expeditie alsnog wil redden lijkt te doven. Maar wat past wel in onze oudere nieuwbouwwijk, in een buurt waar het leven niet altijd gemakkelijk geleefd wordt?