maandag 8 februari 2016

BEIJUMRIJDER(63) LANGS DE GEKORTWIEKTE ZUIDWENDING


Het is even wennen als je langs het kanaal dat dwars door Beijum loopt fietste of wandelt. Fietsen schijnt officieel niet te mogen, maar dat lapt half Beijum aan z´n laars. Wat is het kaal geworden!

Er is een troost, de Beijumrijder fietste bijna zes jaar geleden langs de Zuidwending. Mét camera. Te beginnen bij de vijver ter hoogte van Winkelcentrum Beijum. De fietstocht duurt een minuut of vier en eindigt in Beijum Oost, ter hoogte van de Hylkemaheerd.
Fiets desgewenst even mee en bekijk hoe alle onlangs gekapte bomen nog fier overeind stonden. Zie hier. Terzijde, via Google-Chrome geven af te spelen video's op Blogger soms problemen, probeer het desgewenst via een andere browser.

Afgelopen zaterdag fietste en liep de Beijumrijder dezelfde route nog een keer, van het uiterste westpunt naar het oostpunt langs ons aller kanaal.
Ter hoogte van de Sibrandaheerd was fietsen niet mogelijk, het wandel-looppad lag er door de recente kap niet doorlaatbaar voor de fiets uit, dat stukje werd gewandeld. Tussen de brug over de wijkring bij het winkelcentrum en de brug ter hoogte van de Calvijnschool ligt alles er nog onveranderd bij.

Vanaf laatstgenoemde brug tot aan de fietsbrug tussen de Munster- en Froukemaheerd kan er weer gefietst worden, maar ter hoogte van de dijkwoningen voor basisschool de Expeditie was het pad onbegaanbaar door de dikke boomstammen die er lagen (vandaag is een begin gemaakt met het opruimen van de stammen. Zie foto. Over de dijk fietsen ging wel, zie video.

De muziek? An der schönen blauen Zuidwending. In midden Europa mogen ze hun Donau hebben en daar trots op zijn. Wij hebben onze Zuidwending, en die is minstens zo mooi (mag de blogger een beetje chauvinistisch zijn?).

Kijk en luister. Zie video beneden. En vergelijk het met zes jaar geleden, zie nogmaals de bovenste link.

2 opmerkingen:

Caro zei

Wat ontzettend triest .....
Ik hoop dat er maar gauw weer wat voor in de plaats komt.

Anoniem zei

Bij een beetje wind kon het er zo heelijk ruisen en met het krijsen van de meeuwen waande je je in Beijum aan Zee.

Dag eksters dag spechten dag kraaien dag merels dag bijen dag bloemen.

Ruim baan voor de honden nu en de stank van stront.